19.02.2017
LJ
/ 3°

Cene nafte: je najhujše mimo?

"Za cene nafte morda obstaja luč na koncu dolgega in temnega predora, a ne moremo z gotovostjo trditi, kdaj v letu 2017 bo naftni trg dosegel tako želeno ravnovesje."

Črpanje nafte
Najhujše obdobje za cene nafte je po mnenju IEA verjetno mimo. (Foto: Thinkstock)
Svetovno povpraševanje po črnem zlatu naj bi se letos povečalo za 1,2 milijona dnevnih sodov, kar je enako kot v prejšnjem poročilu. Največjo rast povpraševanja naj bi beležili v Indiji, manjših azijskih državah in na Bližnjem vzhodu.

Cene nafte so po 18-mesečnem padanju morda le dosegle dno in je tako najhujše mimo, so sporočili iz Mednarodne agencije za energijo (IEA), ki se v svoji oceni naslanja na okrevanje zadnjih tednov.

Cene nafte so od sredine leta 2014 do letošnjega januarja zgrmele za več kot 70 odstotkov, od več kot 110 do manj kot 30 evrov dolarjev za 159-litrski sod. Trenutno se cene nafte gibljejo okoli 40 dolarjev, kljub dobrim obetom pa IEA ne more zagotovo trditi, da je najhujše res mimo, so zapisali v mesečnem poročilu.

Na višanje cen nafte je vplivalo dogovarjanje Savdske Arabije, Venezuele, Katarja in Rusije, da bi zamrznili proizvodnjo črnega zlata, kar je po mnenju agencije "prvi poskus koordiniranih dejavnosti za stabilizacijo cen," ki naj bi jih želeli potisniti na 50 dolarjev. Izid sicer še ni jasen, ogromni presežki na trgu pa tako ali tako pomenijo, da se zamrznitev ne bi poznala takoj. "Precej neverjetno je, da bi morebitni dogovor lahko znatno vplival na ravnovesje proizvodnje in povpraševanja v prvi polovici leta."

Obenem so na cene nafte pozitivno vplivali še motnje v dobavi iz Iraka, Nigerije in Združenih arabskih emiratov, cenejši dolar, pa tudi vrnitev Irana na tržišče, saj se dobava ni povečala tako dramatično, kot so napovedovali v Teheranu. "Zdi se, da bo vrnitev Irana na trg postopna," so pojasnili v IEA.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 1
Apostol1 11.03.2016 22:48:35
Dokler bencin in in nafta ne bosta na črpalkah pod evro je še vedno precenjena
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Bi sprejeli delo, zaradi katerega bi se vozili na drugi konec Slovenije?

calculate
glossary
indexes
indexes