KORISTNO

Ministrstvo: Informacija, da ne bo izplačil in da sistem ne bo deloval, ne drži

Natisni0
Kaj se dogaja na centrih za socialno delo?

Slovenijo je pretresla informacija, da je ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve zaposlene v centrih za socialno delo opozorilo, da vsaj do sredine septembra ne smejo v sistem vnašati vlog. Spletne Financeso poročale, da bodo zato močno zamujale odločbe o štipendijah, subvencijah vrtca. 

Omenjena spletna stran poroča, da bodo nekatere odločbe zamujale celo do konca leta. Dijaki ne bodo dobili odločb o štipendijah najmanj do konca leta, pravijo Finance. Naj spomnimo, da bi prvo nakazilo morali od države prejeti že septembra. Štipendije za študente in subvencije za vrtce bodo zamujale še po novem letu, poročajo Finance

Do težav naj bi prišlo zaradi prenove informacijskega sistema, v katerega socialni delavci vnašajo podatke iz vlog. 

Na pristojno ministrstvo smo naslovili vprašanja in odgovore smo prejeli v rekordno kratkem času. Njihov odgovor objavljamo v celoti. 

Ministrstvo: Informacija, da ne bo izplačil in da sistem ne bo deloval, ne drži

Na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve izvajamo vse aktivnosti, da do večjih zamud zaradi prenove sistema ISCSD2 ne bo prišlo.  

Odločbe o dodelitvi oziroma nadaljnjem prejemanju državnih štipendij bodo dijaki pridobili že v mesecu septembru, nekateri v mesecu oktobru. Študentje bodo odločbe prejeli v mesecu oktobru, nekateri v mesecu novembru, tako kot vsako leto do sedaj. Nadgradnja informacijskega sistema ISCSD2 bo odločanje o pravici do državne štipendije zamaknila za največ mesec dni. Če bi bilo kakorkoli oziroma bo kakorkoli drugače, če se bo pri nadgradnji informacijskega sistema dodatno zapletlo, bomo seveda javnost pravočasno obvestili.

Kot smo že navedli, bo nadgradnja informacijskega sistema ISCSD2 odločanje o pravici do državne štipendije v izjemnih primerih zamaknila za največ za mesec dni. Sicer pa se po zakonu državna štipendija vedno nakazuje za pretekli mesec, dijaki in študentje tako nikoli niso pridobili nakazilo državne štipendije z začetkom šolskega oziroma študijskega leta, temveč so le tega prejeli mesec ali dva kasneje, odvisno od tega, kako hitro je pristojni Center za socialno delo obravnaval njihovo vlogo. Kljub navedenemu, pa do sedaj še ni bilo primera, da dijak ali študenta zaradi tega ne bi pričel z izobraževanjem, ki je v Republiki Sloveniji  brezplačno.

Nadgradnja informacijskega sistema ISCSD2 je potrebna zaradi informativnega izračuna, ki ga prinaša novela Zakona u uveljavljanju pravic iz javnih sredstev (ZUPJS-G). Novela tega zakona predvideva, da vlagatelj vloži vlogo samo za prvo dodelitev državne štipendije, po preteku enoletnega obdobja pa štipendistu za nadaljnje prejemanje štipendije ne bo treba vložiti vloge z dokazili, temveč bo o pravici odločeno z avtomatičnim informativnim izračunom. V mesecu septembru za dijake in oktobru za študente bo informacijski sistem avtomatično preveril vse državne štipendije in pridobil podatke za novo odločanje. Za izvedbo informativnega izračuna pri pravici državne štipendije so bile potrebne spremembe Zakona o štipendiranju (ZŠtip-1B), ki ureja pravne podlage za dodeljevanje in odločanje o vseh štipendijah. Zakon o štipendiranju je bil na Vladi sprejet dne 25. 1. 2018 vendar je bil zaradi znanih okoliščin, ki so se zgodile ob odstopu predsednika vlade, obravnavan šele meseca aprila na izredni seji. Šele po sprejetju zakona je bilo omogočeno delo za nadgradnjo informacijskega sistema ISCSD2.

Odločanje o pravici do državne štipendije vpliva na odločanje o znižanem plačilu vrtca, saj se državna štipendija šteje kot dohodek in zato vpliva na višino subvencije za vrtec. Če torej upravičenec/upravičenka v istem mesecu vloži vlogo za državno štipendijo in za znižano plačilo vrtca, mora CSD najprej odločiti o državni štipendiji in šele potem o pravici do znižanega plačila vrtca.

Predvidevamo, da bo nadgradnja sistema za odločanje o državnih štipendijah izvedena konec avgusta 2018. Zato pri odločanju o vlogah za znižano plačilo vrtca, vloženih avgusta za obdobje po 1. septembru, povečanja zamud zaradi nadgradnje sistema (o državnih štipendijah) ne pričakujemo.

Največ vlog za znižano plačilo vrtca je vsako leto konec avgusta. Da bi se v prihodnje izognili zamudam, ki zaradi tega v avgustu in septembru nastanejo, na MDDSZ uvajamo avtomatičen informativni izračun za vse letne pravice, med katerimi so tudi štipendije in subvencija vrtca. Pilotni projekt avtomatičnega informativnega izračuna se bo izvajal to jesen. Pravica do znižanega plačila vrtca se po zakonu izplačuje za nazaj – tako na primer račun za vrtec, kjer se upošteva subvencija za storitve v mesecu septembru, izdamo v mesecu oktobru.

KOMENTARJI (0)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTAR Pravila za objavo komentarjev
PREKLIČI