19.02.2017
LJ
/ 3°

Droni vse večja nevarnost

Civilni droni postajajo vse resnejša grožnja varnosti komercialnega letalstva, opozarjajo strokovnjaki. Pozvali so k oblikovanju pravil pred nastankom prvih resnejših incidentov.

Generalni direktor Mednarodnega združenja za zračni promet (IATA) Tony Tyler je poudaril, da se nevarnost brezpilotnih letalnikov šele razvija, saj ljudje šele začenjajo odkrivati njihov potencial in možnosti uporabe. "Prav tako kot vas me vznemirja možnost, da bi mi pico dostavil dron," je dejal. "Droni bodo ostali. A ne moremo dovoliti, da bi postali ovira ali grožnja varnosti komercialnega letalstva," je poudaril. "Potrebujemo občutljiv pristop k regulaciji in pragmatične metode uveljavljanja pravil za primere, ko bi nekdo z uporabo dronov ogrožal druge."

Dron
Droni so vse večja nevarnost za civilno letalstvo. (Foto: AP)

Droni so daljinsko upravljani, njihova uporaba se iz vojske širi na podjetja in posameznike. Letalske strokovnjake skrbijo posledice morebitnih trkov teh letalnikov s komercialnimi letali. "To vprašanje je resno. Imamo številna poročila pilotov o dronih, kjer jih niso pričakovali, še posebej na nizkih višinah v bližini letališč," je dodal.

Strokovnjak IATA za brezpilotne letalnike Rob Eagles je povedal, da združenje ne razpolaga s podatkom o številu dronov, ki letijo po svetu. Vendar pa je jasno, da se hitro množijo. Poleg dronov v zraku, še posebej v bližini letališč, morajo po mnenju IATA regulatorji poskrbeti tudi, da komunikacija lastnikov dronov z letalniki ne bo motila nadzornih sistemov v letalstvu.

Center za študij dronov na newyorškem kolidžu Bard je med decembrom 2013 in septembrom 2015 v ameriškem zračnem prostoru zabeležil 921 incidentov, ki so vključevali brezpilotni letalnik in letalo s pilotom. 36 odstotkov incidentov so označili kot "bližnje srečanje". V 28 primerih je moral pilot komercialnega letala z manevriranjem preprečiti trk.

Od 191 držav članic Mednarodne organizacije za civilno letalstvo (ICAO) jih ima doslej pravila, ki urejajo področje dronov, postavljenih 63, je še dejal Eagles. Pri devetih so pravila v oblikovanju, pet jih je uporabo dronov prepovedalo. "A ta pravila niso konsistentna," je opozoril. Poudaril je še, da se pri vzpostavljanju pravil za uporabo brezpilotnih letalnikov mudi, saj gre za industrijo, ki se razvija izredno hitro.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Bi sprejeli delo, zaradi katerega bi se vozili na drugi konec Slovenije?

calculate
glossary
indexes
indexes