19.02.2017
LJ
/ 3°

Dušan Mramor dobil naziv finančnega ministra leta

Dušan Mramor je bil izbran za finančnega ministra leta 2016 za Evropo. Nagrado si je prislužil "predvsem zaradi prispevka pri izhodu Slovenije iz recesije in pri stabilizaciji bančnega sistema".

Dušan Mramor
Finančni minister Dušan Mramor (Foto: Damjan Žibert)

Londonska revija The Banker iz skupine Financial Times je slovenskega ministra Dušana Mramorja izbrala za evropskega finančnega ministra leta 2016. Po pojasnilih evropske urednice revije Stefanie Linhardt so mu podelili naziv za njegov prispevek pri izhodu Slovenije iz recesije in stabilizaciji bančnega sistema, kot tudi za njegove uspehe pri nadaljevanju privatizacije in pri implementaciji celovitega programa reform ter aktivnosti v smeri postopne javnofinančne konsolidacije Slovenije.

Minister Mramor je "vesel mednarodnega priznanja Sloveniji, ki zopet velja za finančno verodostojno državo z relativno visoko gospodarsko rastjo, s padanjem brezposelnosti, še posebej med mladimi, in rastjo zaposlenosti. Slovenija je z odločno in pametno ekonomsko politiko uspela samo v dveh letih brez mednarodne pomoči iziti iz globoke finančne krize. Brez zglednega sodelovanja ključnih institucij - vlade, državnega zbora in Banke Slovenije to seveda ne bi bilo mogoče." Izpostavil je delo državnih sekretarjev in vseh zaposlenih na ministrstvu in njegovih uradih.

"Ob vseh tekočih ukrepih ekonomske politike se je ministrstvo soočalo še z vrsto nepredvidenih problemov, kot so dodatni izdatki, povezani z begunsko krizo, in z neugodnimi izidi mednarodnih tožb iz preteklosti," so navedli na ministrstvu. Kot so spomnili, so lani na ministrstvu pripravili štiri državne proračune, prvič je bila sprejeta strategija upravljanja z državnimi naložbami, v okviru katere se je nadaljeval proces privatizacije. Spremembe za večjo učinkovitost in zmanjšanje administrativnih ovir so se zgodile na davčnem področju, prenovljen je bil zakonski okvir finančnega sistema in pravni okvir upravljanja s slabimi terjatvami ter prestrukturiranja podjetij. Uspeh je bila izdaja 20-letne obveznice na mednarodnih finančnih trgih, prvič je bila izdana 30-letna obveznica.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Bi sprejeli delo, zaradi katerega bi se vozili na drugi konec Slovenije?

calculate
glossary
indexes
indexes