18.01.2017
LJ
-0° / -5°

Elektronsko cestninjenje za tovornjake prihodnje leto?

Pri Darsu načrtujejo, da bo elektronsko cestninjenje za tovornjake vzpostavljeno v drugi polovici 2017. Neuradno naj bi bil izbran konzorcij Telekoma Slovenije in norveške družbe Q-Free.

Tovornjak
Nadzorniki Darsa so izbrali izvajalca elektronskega cestninjenja. (Foto: Thinkstock)
Dars je lani prodal za 162 milijonov evrov vinjet, z naslova tovornega prometa pa je ustvaril 187 milijonov evrov prihodkov.

Darsov nadzorni svet je dal predhodno soglasje k sklenitvi posla za javno naročilo vzpostavitve in delovanja večsteznega elektronskega cestninskega sistema v prostem prometnem toku na avtocestah in hitrih cestah. Izbranega izvajalca bodo razkrili v kratkem – ko od njega dobijo povratno informacijo.

Vodstvo Darsa naj bi po neuradnih informacijah nadzornikom predlagalo, naj za izvajalca elektronskega cestninskega sistema v prostem prometnem toku izberejo konzorcij Telekoma Slovenije in norveške družbe Q-Free, ki je oddal najugodnejšo ponudbo v višini 99,99 milijona evrov.

Za posel se sicer poleg omenjenega konzorcija potegujejo še konzorcij Iskratela in slovaškega Skytolla (110,11 milijona evrov), Cetis skupaj z Autostrado in družbo Inženiring Informatika (114,6 milijona evrov) ter Kapsch TrafficCom (114,96 milijona evrov).

Rok za vzpostavitev sistema elektronskega cestninjenja je eno leto po podpisu pogodbe z izbranim izvajalcem, ki pa bo podpisana šele po pravnomočnosti sklepa o izboru. V Darsu načrtujejo, da bo elektronsko cestninjenje za tovornjake vzpostavljeno v drugi polovici 2017.

Cestninska shema bo zajemala vsa vozila, težja od 3,5 tone, vključno z avtobusi, pri čemer bodo opredeljene določene izjeme. Za vsa ostala vozila, težka manj kot 3,5 tone, bo še vedno veljal dosedanji sistem z vinjetami. Dars si z elektronskim cestninjenjem obeta za 13 milijonov evrov več prihodkov letno.

Projekt vzpostavitve elektronskega cestninjenja se sicer vleče že nekaj časa. Prvi razpis je Dars objavil že avgusta 2011, a ga je vlada po večkratnem podaljšanju marca 2012 ustavila. Februarja 2013 je bil objavljen drugi razpis, a je Državna revizijska komisija postopek zbiranja ponudb razveljavila – takrat se je na razpis prijavila le družba Kapsch TrafficCom. Dva interesenta sta se še prej pritožila –, Dars pa je na osnovi priporočil komisije in sklepa vlade pripravil novo razpisno dokumentacijo, razpis pa objavil julija lani.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Ste tudi vi prepričani, da je petek 13. slab dan za posel, delo in nakupe?

calculate
glossary
indexes
indexes