22.01.2017
LJ
/ -9°

Imamo visok javni dolg in vse starejše prebivalstvo

Staranje prebivalstva je velik izziv za slovenske finance, opozarjajo v Bruslju. Fiskalno vzdržnost bi lahko zamajale pokojnine, zdravstveno varstvo, dolgotrajna oskrba.

Upokojenca
Staranje prebivalstva glavni izziv za Slovenijo. (Foto: Thinkstock)
Bruto javni dolg Slovenije, ki naj bi s 84 odstotki BDP dosegel vrh v letu 2015, naj bi se do leta 2017 postopno zmanjšal na nekaj nad 78 odstotkov BDP.

Sloveniji ne grozi kratkoročni fiskalni stres. Se pa sooča z velikimi tveganji glede srednje- in dolgoročne fiskalne vzdržnosti, predvsem zaradi javnofinančnih izdatkov, povezanih s staranjem prebivalstva, ugotavlja Evropska komisija v poročilu o fiskalni vzdržnosti za leto 2015. Na podlagi napovedi komisije iz jesen 2015 naj bi se strukturni saldo Slovenije iz okoli 0,3 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP) presežka v letu 2015 zmanjšal na okoli 0,3 odstotka BDP primanjkljaja v letu 2017. V istem obdobju se bo realna gospodarska rast Slovenije upočasnila z 2,6 odstotka v letu 2015, na 2,5 odstotka v letu 2017.

Visok javni dolg predstavlja vir ranljivosti za slovensko gospodarstvo, opozarja komisija. V normalnih gospodarskih razmerah in brez spremembe fiskalne politike bi se lahko slovenski javni dolg v srednjeročnem obdobju spet zvišal, in sicer nad 79 odstotka BDP v letu 2020 ter na okoli 81 odstotkov v letu 2026 oziroma v primeru vrnitve fiskalne politike k staremu obnašanju še višje. Toda če se bo strukturni saldo približal srednjeročnemu cilju v skladu s paktom stabilnosti in rasti, bi se lahko slovenski javni dolg v letu 2026 zmanjšal precej bolj občutno od številk – po izračunih komisije na okoli 57 odstotkov BDP.

Evropska komisija objavi poročilo o fiskalni vzdržnosti na tri leta, v njem pa preuči položaj javnih financ v državah članicah in izpostavi glavne izzive, s katerimi se soočajo na dolgi in srednji rok, s posebnim poudarkom na posledice staranja prebivalstva. Tokratno poročilo ugotavlja, da so javne finance držav EU sicer trenutno bolj vzdržne kot pred izbruhom krize, vendar pa so pred njimi še veliki izzivi zaradi visokih javnih dolgov in staranja prebivalstva.

Tako kot v Sloveniji komisija vidi tveganje za fiskalno vzdržnost javnih financ zaradi staranja prebivalstva, med njimi pokojnin ter stroškov zdravstvenega varstva in dolgotrajne oskrbe, tudi v Belgiji, na Češkem, v Nemčiji, na Irskem, v Litvi, Luksemburgu, na Malti, Nizozemskem, v Avstriji, na Slovaškem, Finskem in v Veliki Britaniji.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 1
 
dhoo 26.01.2016 21:46:45
Pri pokojninah med 400 in 600 €, ( teh je največ ) res nebi smelo bit problemov.
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Ali podpirate predlog o uvedbi obveznega zdravstvenega nadomestila?

calculate
glossary
indexes
indexes