16.01.2017
LJ
-0° / -6°

Takrat vam turistična agencija vrne denar

Samo strah ni dovolj, da vam turistična agencija vrne denar za potovanje. Lahko zamenjate destinacijo, pa tudi termin, medtem ko lahko odstopite od pogodbe le, če zunanje ministrstvo odsvetuje potovanja.

Vatikan
V Vatikanu (Foto: Thinkstock)
Vojak
Pred katedralo Notre Dame v Parizu (Foto: Thinkstock)
Pri Slovencih je zaradi napadov in groženj manj zanimanja za Tunizijo, Turčijo in Egipt, več pa za hrvaško obalo, Črno goro, Bolgarijo, Albanijo, Romunijo in Španijo.

Številne države – tudi evropske – so potencialne tarče teroristov. Zadnji napad se je zgodil v Bruslju, ki so ga pretresle številne eksplozije. V slovenskih turističnih agencijah sicer pravijo, da ni odpovedi za izlete, načrtovane v Belgijo v prihodnjih mesecih, čeprav na zunanjem ministrstvu zaradi okoliščin do nadaljnjega odsvetujejo vsa potovanja v Bruselj.

Na Kompasu so pojasnili, da lahko zamenjajo destinacijo, tudi drug termin, če je nekoga strah, ne morejo pa vrniti denarja. To storijo samo za države, kamor na zunanjem ministrstvu odsvetujejo potovanja, ali ob morebitni odpovedi, na primer zaradi varnostnega tveganja. Na zvezi potrošnikov svetujejo, da takrat pošljete pisno obvestilo agenciji o odstopu od potovanja, pri čemer se sklicujte na opozorilo zunanjega ministrstva.

Pri Relaxu po zadnjih terorističnih napadih ne opažajo bistvenih sprememb pri potovalnih navadah, "vsekakor pa se bo po zadnjih dogodkih v Bruslju zmanjšalo povpraševanje in tudi rezervacije za destinacijo". Po njihovih pojasnilih se je podobno zgodilo tudi neposredno po napadu v Parizu, kjer pa so se razmere praktično že stabilizirale, kar nazorno kažejo tudi podatki.

V tednu po napadu je zasedenost pariških hotelov upadla za 24 odstotkov, prihodki v trgovinah so padli za 30 do 50 odstotkov. Mesec po napadu v Parizu so bili prihodki od hotelov od 15 do 20 odstotkov manjši od pričakovanega, obiskanost restavracij je padla za 10 odstotkov. Po zadnjih podatkih pa so se razmere praktično že stabilizirale. Poleg Londona Pariz spet postaja najbolj obiskana metropola.

Medtem so tudi za 30 odstotkov padle cene na kriznih destinacijah, kot so Egipt, Turčija, Tunizija. Pri Relaxu padec povpraševanja in rezervacij beležijo:

- Egipt, Tunizija (minus 60 odstotkov),
- Turčija (minus 30 odstotkov),
- grški otoki na kriznih območjih, kot je na primer Kos (minus 20 odstotkov). To se ne pozna na Rodosu, Kreti, Krfu, Halkidikiju, kjer je celo več rezervacij.

Medtem opažajo, da se kupci usmerjajo na nekatere druge destinacije, kot sta Španija in Črna gora. Največ slovenskih gostov bo sicer letos počitnikovalo ob obalah Jadrana, v Sloveniji, na Hrvaški, Bosni in Hercegovini, Črni gori, Albaniji in Italiji. 

V Turčiji zapirajo hotele

Višja stopnja ogroženosti je tudi drugod. Od krvavih napadov v Parizu je bila v državi že prej visoka stopnja ogroženosti, visoko ogroženi sta Nemčija in Velika Britanija, pa tudi sredozemske države. Med prizadetimi je tudi nekoč zelo priljubljena zimska destinacija Egipt, kjer je terorističnim napadom sledilo strmoglavljenje ruskega letala na poti iz Šarm el Šejka. Odgovornost za napad so prevzeli skrajneži Islamske države.

V Sloveniji so po napadih v Bruslju poostrili varnost na mejah in letališčih.

Ob obali Sredozemskega morja so številna območja, ki jih radi obiskujejo predvsem Evropejci in Afričani. Odsvetujejo potovanja v Tunizijo in Alžirijo. Prizadeta je tudi Španija s priljubljenimi Ibizo, Majorko, Barcelono in Costo del Sol. Španske oblasti so v pripravljenosti po aretacijah skupin, ki so novačile ljudi za odhod v Sirijo in Irak, kjer bi se pridružili teroristom. Verjamejo, da so načrtovali napade po vsej Evropi. 

Policisti v Londonu
V Londonu (Foto: Thinkstock)

V sirski sosedi Turčiji po poročanju lokalnih časnikov zapirajo hotele, saj je velik upad turistov iz Rusije, Nemčije in drugih evropskih držav. Po nekaterih ocenah bodo izgubili kar 12 milijard evrov, samo v Antaliji naj bi brez službe ostalo 100.000 ljudi. V državi je po krvavih napadih v Istanbulu in Ankari visoka stopnja ogroženosti. Nič drugače ni v Grčiji, Italiji in Maroku.

A vse kaže, da imajo teroristični napadi kratkotrajen vpliv na turizem. Po podatkih Svetovnega sveta za potovanja in turizem si turizem opomore v 13 mesecih po terorističnem napadu. Za primerjavo – po izbruhu bolezni si opomore v 21, po naravni katastrofi v 24, po političnih nemirih v 27 mesecih. Po bombnih napadih na železnico leta 2004 si je Madrid opomogel v nekaj tednih, v Londonu leta 2005 sploh niso opazili občutnega vpliva.

Zelo slabo je bilo po napadih v Parizu, na veliko so vabili turiste, rekoč, da je pri njih varno. Namreč kar devet odstotkov francoskega BDB in 10 odstotkov zaposlenih je vezanih na turizem. Državo letno obišče 84 milijonov turistov, kar je največ na svetu.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Ste tudi vi prepričani, da je petek 13. slab dan za posel, delo in nakupe?

calculate
glossary
indexes
indexes