KORISTNO

Kam pa vi odvržete kontaktne leče?

Natisni0
Kontaktne leče so velik vir onesnaževanja.

Kontaktne leče
Kontaktne lečeFOTO: Profimedia

Kontaktne leče, ki jih uporabniki odvržejo v straniščno školjko ali odplaknejo v umivalniku, so velik vir onesnaževanja oceanov z mikroplastiko, so opozorili raziskovalci. V ameriškem odtoku vsako leto pristane več milijard leč, kar znaša okoli 20 ton plastike letno.

Količina plastičnih odpadkov, ki nastane zaradi leč in njihove embalaže v ZDA, je enaka 400 milijonom zobnih ščetk letno, so raziskovalci z univerze v Arizoni opisali svoje odkritje za konferenco ameriškega kemičnega združenja v Bostonu.

Kako so se lotili študije?

Eden od sodelujočih raziskovalcev Rolf Halden, ki je sam večino življenja nosil kontaktne leče, se je spraševal, kaj se zgodi z lečami, ko niso več uporabne. In tako so se lotili študije.

V ZDA okoli 45 milijona ljudi nosi kontaktne leče, kar je najmanj 13 milijard leč letno. Glede na anketo pa kar 15 do 20 odstotkov teh oseb leče splakne v odtok.

Sledili so poti ... vse nazaj do človeka

Raziskovalci so nato sledili poti, ki jo opravijo te leče. Ko pristanejo v odpadnih vodah in v čistilnih napravah, leče sicer razpadejo, a se ne razkrojijo. Te delce pa nato odplakne v oceane in morja, kjer jih lahko ribe in plankton zamenjajo za hrano. Tako pa se po prehranski verigi lahko prebijejo spet vse nazaj do človeka.

Raziskovalci upajo, da bodo s to študijo pripomogli k osveščanju o problemu. Halden je dejal, da se mnogi niti ne zavedajo, kako nevarno je splakovanje leč v odtok.

Proizvajalci bi morali uporabnike ozaveščati

Med drugim so še odkrili le enega proizvajalca leč, ki je na embalaži podal navodila, kako se jih odvrže. "Ne jih splakniti. Odvrzite jih v smeti ali jih reciklirajte," je dodal Halden.

KOMENTARJI (0)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTAR Pravila za objavo komentarjev
PREKLIČI