18.01.2017
LJ
-0° / -5°

Lani je v letalskih nesrečah umrlo več kot 500 oseb

Letenje je vse bolj varno: lani je imelo težave na vsake 3,1-milijontem letalu. Več kot 3,5 milijarde oseb je medtem varno letelo na 37,6 milijona letalih.

Letalo
Letenje je varno. (Foto: Thinkstock)

Na vsake 3.1 milijona letov je bila lani ena večja nesreča, kaže poročilo Mednarodnega združenja za zračni promet (IATA). Za članice IATA je še boljše povprečje, saj so imele "njihove letalske družbe" incident na vsake 4,5 milijona letov. 

Med lanskimi letalskimi tragedijami je bilo načrtno strmoglavljenje letala Germanwings, ko je kopilot naredil samomor, in Metrojet, ko naj bi šlo za teroristični napad. Nesreči nista zajeti v statistiko IATA, ker gre za "načrtni nezakoniti dejanji".

Po besedah generalnega direktorja IATA Tonyja Tylerja je bilo leto 2015 zelo varno kar se tiče smrtnih žrtev. "Vse kaže, da letanje postaja čedalje varnejše. Vsi smo bili šokirani zaradi uničenja Germanwingsa in Metrojeta. Čeprav ni enostavnih rešitev glede duševnega zdravja in varnostnih vprašanj, se trudimo zmanjšati tveganje, da bi se tovrstni dogodki ponovili," je dejal.

Skupna številka vseh umrlih v letalskih nesrečah, tudi na Germanwingsu in Metrojetu, je bila lani 504. V prvem je umrlo 144 potnikov in šest članov posadke, v drugem pa 217 potnikov in sedem članov posadke.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Ste tudi vi prepričani, da je petek 13. slab dan za posel, delo in nakupe?

calculate
glossary
indexes
indexes