19.02.2017
LJ
/ 3°

Na Hrvaškem lani dopustovalo 1,3 milijona Slovencev

Lansko leto je bilo rekordno za hrvaški turizem, tako da pričakujejo več kot osem milijard evrov prihodkov. Slovenci smo bili po številu obiskov in nočitev drugi med tujimi gosti, takoj za Nemci.

Na Hrvaškem so lani zabeležili rekordnih 14,15 milijona turistov in 78,57 milijona nočitev, kar je 8,3 odstotka več obiskov in 6,8 odstotka več nočitev kot v letu 2014. 

Zlatni rat na Braču
Leto 2015 je bilo rekordno za hrvaški turizem, Na fotografiji je plaža Zlatni rat na Braču. (Foto: Thinkstock)
Na Hrvaškem od turizma pričakujejo več kot osem milijard evrov prihodkov, kar bo 7,5 odstotka več kot v letu 2014.

Slovenskih turistov je bilo lani 1.265.792, kar je bilo za šest odstotkov več kot v letu 2014. Obenem so ustvarili 8.141.973 nočitev, kar je zvišanje za skoraj 4,6 odstotka glede na leto poprej. Delež slovenskih nočitev v seštevku vseh lani ustvarjenih presega 10 odstotkov, kažejo podatki hrvaškega ministrstva za turizem.

Več kot 21 odstotkov vseh nočitev ali več kot 16,72 milijona so sicer prispevali turisti iz Nemčije. To je bilo za 6,6 odstotka več kot v letu 2014. Nemških obiskov je bilo več kot 2,15 milijona ali za 6,3 odstotka več kot leta 2014. Za Nemci in Slovenci so sledili Avstrijci, Čehi in Italijani. Turisti iz omenjenih držav so pri naših južnih sosedih lani ustvarili več kot 52 odstotkov vseh lanskih nočitev.

Po mnenju hrvaškega ministra za turizem Darka Lorencina "so izvrstni lanski rezultati posledica dobrega dela zasebnega in javnega sektorja, pa tudi krepitve investicij in dobrega oglaševanja". Posebej so veseli, ker je bilo za osem odstotkov več obiskov hrvaških turistov, kot tudi za 10 odstotkov več njihovih nočitev kot predlani. Hrvaških turistov je bilo 1,41 milijona, ustvarili so več kot sedem milijonov nočitev. To pomeni, da so bili najštevilčnejši za Nemci, po številu nočitev pa so zaostali za Nemci in Slovenci.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Bi sprejeli delo, zaradi katerega bi se vozili na drugi konec Slovenije?

calculate
glossary
indexes
indexes