19.02.2017
LJ
/ 3°

Na smučiščih upajo, da bo zima pokazala zobe

Na slovenskih smučiščih, kjer že tako ali tako večinoma ni preveč denarja, vse upe na ugoden razplet letošnje sezone polagajo v nadaljevanje zime. Zaradi pomanjkanja snega je bil med prazniki občutno nižji obisk.

Čeprav so slovenska smučišča večinoma zgodaj začela smučarsko sezono, je bila zaradi pomanjkanja naravnega snega in previsokih temperatur za izdelavo umetnega snega celotni december zelo omejena smuka.

Na Krvavcu je bil decembra v primerjavi s preteklimi zimskimi sezonami velik izpad. Obeti za nadaljevanje sezone pa so zelo pozitivni. "Smuka je zdaj res vrhunska. Pričakujemo številne domače obiskovalce, pa tudi večje število otrok v smučarskih tečajih. Obenem pričakujemo večje število tujih obiskovalcev, predvsem iz Hrvaške, Madžarske, Srbije, Češke in Anglije," je pojasnil Luka Vrančič iz RTC Krvavec.

Ugodne vremenske razmere v preteklih dneh so na Krvavcu izkoristili za tehnično zasneževanje, dodatno je zapadlo tudi nekaj naravnega snega, tako da sedaj odpirajo nove smučarske proge. Pripravljene niso le še smučarske proge, vezane na obratovanje dvosedežnice Zvoh in vlečnic Kržišče ter Snežnega parka, za katere računajo, da bi jih glede na trenutne vremenske napovedi uspeli zagnati do prihodnjega konca tedna.

Smuščišče
Na slovenskih smučiščih upajo na bolj zimsko nadaljevanje sezone. (Foto: Vogel)

Tudi v Kranjski Gori, kjer so smučarsko sezono prav tako začeli konec novembra, se s pomočjo umetnega zasneževanja trudijo pripraviti čim več smučarskih prog. V 40 obratovalnih dneh do zaključka novoletnih počitnic so kljub omejenemu obsegu zasneženih prog našteli več kot 20.000 smučarjev. "Glede na izredno slabe vremenske pogoje za obratovanje smučišč v mesecu decembru, smo s potekom sezone do sedaj zadovoljni, ker smo bili eno redkih evropskih smučišč, ki je obratovalo na nadmorski višini 800 metrov," je izpostavila Klavdija Gomboc iz RTC Žičnice Kranjska Gora.

Trenutno je snežna podlaga 45 centimetrov naravnega in kompaktnega snega, glavnino naprav so že lahko zagnali, od četrtka dalje obratuje tudi smučišče Poligon v Podkorenu. Prav tako v Kranjski Gori omogočajo nočno smuko. Za uspešno nadaljevanje sezone pa upajo predvsem na lepo vreme v času vikendov in med šolskimi počitnicami.

Večje težave s pripravo smučišč imajo na Voglu, kjer nimajo možnosti umetnega zasneževanja. "Dobili smo sicer nekaj naravnega snega, ampak je izredno suh in ni najbolj primeren za nadaljnjo obdelavo," je po zadnjem sneženju povedal Matej Kandare iz Žičnic Vogel in pojasnil, da so uspeli odpreti le eno dodatno progo. Še vedno poleg nihalke obratujeta zgolj žičniški napravi Brunarica in Storeč, da bi zagnali ostale, potrebujejo vsaj še 20 centimetrov snega. Glede na slabe razmere pa so bili tudi z dosedanjim obiskom kar zadovoljni, saj jih je vsak dan obiskalo okoli 500 smučarjev.

V zadnjih dneh so tudi na smučiščih smučarskega centra Cerkno izdelali dovolj kompaktnega snega, prav tako je proge na smučišču prekrilo 25 do 30 centimetrov naravnega snega. Snega je torej dovolj, po besedah vodje prodaje in trženja Smučarskega centra Cerkno Uroša Žajdele pa obratujejo skoraj vse proge. Tudi sicer so z obiskom smučišča in zasedenostjo hotela vse od začetka sezone konec novembra zelo zadovoljni. Med božično-novoletnimi prazniki so imeli kar 95 odstotno zasedenost hotela Cerkno, v apartmajskem naselju pa ni bilo prostega prav nobenega apartmaja.

Smučarski centri v severovzhodnem delu Slovenije so kljub pomanjkanju naravnega snega obratovali tudi v času novoletnih praznikov, povsod pa so glede na vremenske razmere zmerno zadovoljni z obiskom. Najbolj na Rogli, kjer so decembra našteli okoli 22.000 smučarjev, kar je celo 38 odstotkov več kot decembra lani, saj so sezono letos začeli prej. Kot je povedala predstavnica za odnose z javnostjo v Uniturju Tina Tinta Kovačič, so zadovoljni tudi z zasedenostjo hotelskih zmogljivosti med prazniki, saj so bile njihove postelje zasedene med 85 in 100 odstotki. Med gosti je bilo okoli 55 odstotkov domačih, od tujih je bilo največ Hrvatov, Madžarov in Rusov.

Trenutno imajo na Rogli okoli 50 centimetrov naravnega in umetnega snega, alpskim smučarjem in deskarjem je na voljo večina prog, medtem ko tekaške proge zaradi pomanjkanja snega še niso urejene. Prve dni januarja so zaradi hrvaških šolskih počitnic tako hoteli na Rogli kot v Termah Zreče v celoti zasedeni, kar 80 odstotkov gostov pa po pričakovanju predstavljajo Hrvati. Dobro zasedenost pričakujejo tudi v času februarskih šolskih počitnic v Sloveniji. "Povprečno so naše sobe v tistem času zasedene okoli 80-odstotno, glede na povpraševanje in trend rezervacij v zadnjem hipu pa smo prepričani, da bo odstotek zasedenosti še nekoliko višji," je dodala Tinta Kovačičeva.

Na Mariborskem Pohorju so v času praznikov delovali zelo okrnjeno s samo dvema vlečnicama na areškem delu, takoj po njih pa so z novoletnim sneženjem lahko odprli še nekaj prog, tudi tiste na mariborski strani. Pomanjkanju snega primerne so tudi številke, saj je do konca praznikov tamkajšnja smučišča po informacijah iz Marproma obiskalo okoli 6000 smučarjev, kar je polovico manj kot decembra 2014.

So pa zato bili povsem napolnjeni vsi hoteli, s katerimi upravljajo Terme Maribor. Po besedah vodje marketinga Nina Vidovića so poleg domačih gostov med prazniki gostili zelo veliko gostov iz Rusije, držav nekdanje Jugoslavije in Nemčije. V primerjavi s preteklostjo so beležili tudi več gostov iz Ukrajine, predvsem po zaslugi čarterske povezave, ki trikrat tedensko povezuje državo z Mariborom, in Skandinavije. Trenutno so zasedeni 90-odstotno, pri čemer imajo večinoma hrvaške in srbske goste zaradi počitnic, po zaslugi pravoslavnih praznikov pa je še vedno veliko tudi ruskih gostov. Naslednji vrhunci se jim nato obetajo v času Zlate lisice in februarskih šolskih počitnic v Sloveniji, marca pa Pohorje obišče veliko Madžarov.

V družbi Vabo, ki je najela žičniško infrastrukturo na Kopah, z dosedanjo smučarsko sezono zaradi pomanjkanja snega niso najbolj zadovoljni, pa tudi trenutno snega še ni dovolj, da bi lahko zagnali vse naprave. Medtem ko imajo vseskozi razmeroma dobro zasedene nastanitvene zmogljivosti, pa je bilo dnevnih gostov doslej malo. Skupno je bilo smučarjev za okoli 70 odstotkov manj, kot če bi obratovale vse naprave, je dejal izvršni direktor družbe Vabo Primož Kotnik.

Trenutno je na Kopah na progah okoli 40 centimetrov snega, od tega 35 centimetrov umetnega, obratujejo pa štirisedežnica Pungart ter vlečnici Velika Kopa in Sedlo. Zasneževati so začeli tudi progo Kaštivnik, a na njej še ni dovolj snega, da bi lahko sedežnico zagnali. V podjetju Vabo so sicer prodali okoli 900 sezonskih smučarskih kart.

Podobne razmere za smučanje so v Ribnici na Pohorju, kjer trenutno gostijo okoli 200 otrok s Hrvaške, ki imajo na Pohorju šolo v naravi, nove skupine pa imajo napovedane tudi za prihodnje tedne. Z dosedanjo sezono koncesionar žičniških naprav v Ribnici na Pohorju, družba Turi, ni zadovoljna. Kot je povedal vodja smučišč iz družbe Turi Iztok Helbel, je naravnega snega malo, hkrati je tudi izdelovanje umetnega zaradi visokih temperatur omejeno. Trenutno obratujejo mala vlečnica in otroški poligon, snega pa je skupno za 20 centimetrov.

Direktor RTC Golte Ernest Kovač je povedal, da so bili med novoletnimi prazniki v celoti razprodani, od božiča pa do novega leta je bila zasedenost 80-odstotna. Trenutne snežne razmere so ugodne, imajo okrog 3 stopinje Celzija, če se bo vreme stabiliziralo pa bodo odprli vse smučarske proge. Trenutno imajo do 30 cm snega, obratujejo pa nihalka Žekovec, trosedežnica Medvedjak, dvosedežnica Smrekovec in tekoči trak za otroke. Upa, da bo zapadlo še nekaj snega in da bo januar enako dober kot je bil lanski. Tudi med zimskimi šolskimi počitnicami se nadeja zelo dobrega obiska.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Bi sprejeli delo, zaradi katerega bi se vozili na drugi konec Slovenije?

calculate
glossary
indexes
indexes