19.02.2017
LJ
/ 3°

Najbolj nevarno je leteti z indonezijskimi, nepalskimi in surinamskimi letali

Lani je bilo kar nekaj tragičnih letalskih nesreč in verjetno se vsi spomnite namernega strmoglavljenja GermanWingsa. Zato je na mestu vprašanje, ali se bojite letenja. Če je vaš odgovor "da", preverite, kje je najbolje rezervirati naslednji let!

Letalo
Najbolj varno je leteti z avstralskim Qantasom. (Foto: Thinkstock)
Lani so letalske družbe prepeljale rekordnih 3,6 milijarde potnikov na 34 milijonov letov.

Zagotovo se spomnite načrtnega strmoglavljenja kopilota GermanWingsa, v katerem je marca lani umrlo 150 oseb. A po podatkih Aviation-Safety.net je 16 nesreč s 560 smrtnimi žrtvami pod 10-letnim povprečjem, ki je 31 nesreč s 714 žrtvami. Lansko leto je bilo tudi boljše v primerjavi z letom poprej, ko je bilo 21 tragičnih nesreč z 986 žrtvami.

Na spletni strani AirlineRatings.com so med 407 že izbrali 20 najvarnejših letalskih družb in 10 najvarnejših nizkocenovnikov na svetu za leto 2016. Pri oceni so upoštevali različne dejavnike, med drugim tudi delovanje državnih agencij za letalstvo, točnost odhodov in prihodov, pogostnost incidentov ter število nesreč in posledično smrtnih žrtev.

Piloti so razkrili: potniki so večkrat v smrtni nevarnosti, pa sploh ne vedo

Pred 50 leti je v 87 strmoglavljenjih umrlo 1597 oseb. Tedaj so letno prepeljali samo 141 milijonov potnikov oziroma pet odstotkov današnje številke.

Med 407 letalskimi družbami jih je imelo 148 sedem točk za varnost, kar 50 pa jih je imelo manj kot tri. 10 jih ima samo eno točko, in sicer gre za indonezijske, nepalske in surinamske družbe. Že tretje leto zapored pa je na vrhu avstralski Qantas, ki v 95 letih delovanja ni nikoli strmoglavil. Po navedbah ocenjevalcev je od ustanovitve leta 1920 postavljal standarde za razvoj letalstva.

Med 20 najbolj varnimi so še Air New Zealand, Alaska Airlines, All Nippon Airlines, American Airlines, Cathay Pacific Airways, Emirates, Etihad Airways, EVA Air, Finnair, Hawaiian Airlines, Japan Airlines, KLM, Lufthansa, Scandinavian Airline System, Singapore Airlines, Swiss, United Airlines, Virgin Atlantic in Virgin Australia. Najbolj varni nizkocenovniki so Aer Lingus, Flybe, HK Express, Jetblue, Jetstar Australia, Thomas Cook, TUI Fly, Virgin America, Volaris in Westjet.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Bi sprejeli delo, zaradi katerega bi se vozili na drugi konec Slovenije?

calculate
glossary
indexes
indexes