19.02.2017
LJ
/ 3°

Največji proizvajalki za zamrznitev cen nafte

Savdska Arabija, Rusija, Venezuela in Katar so se dogovorili za zamrznitev proizvodnje nafte. Države pričakujejo, da jima bodo sledili tudi drugi veliki proizvajalci. Nafta se je podražila.

Za 159-litrski sod nafte je bilo treba julija 2014 odšteti še več kot 100 dolarjev, januarja letos pa je bil vreden manj kot 28 dolarjev.

Energetski velesili Savdska Arabija in Rusija sta se skupaj z Venezuelo in Katarjem v Dohi dogovorili za zamrznitev proizvodnje nafte na januarski ravni, je sporočil katarski minister za energetiko Mohamed bin Saleh al Sada.

Savdski in ruski minister sta se skupaj s kolegoma iz Venezuele in Katarja "dogovorila za zamrznitev proizvodnje na januarski ravni, če jim bodo sledili tudi drugi veliki proizvajalci", je pojasnil katarski minister, ki trenutno predseduje Organizaciji držav izvoznic nafte (Opec).

"Ukrep je namenjen stabilizaciji trga," je dejal Sada, ki je srečanje označil za uspešno. Ministri so na njem preučili razmere na trgu in obete za ponudbo ter povpraševanje. Članice Opeca in druge proizvajalke naj bi "intenzivne pogovore začele skoraj takoj", je še povedal Sada, ki bo vodil pogovore.

Cene nafte so se po objavi novice na borzi v Londonu zvišale. Za 159-litrski sod severnomorske nafte brent z aprilskim dobavnim rokom je bilo treba pozno dopoldne odšteti 50 centov več oziroma 33,89 dolarja, cena teksaške lahke nafte z marčnim dobavnim rokom pa je narasla za 35 centov na 29,79 dolarja za sod.

Rusijo, ki ni članica Opeca, je padec cen nafte zelo prizadel. Njeno gospodarstvo, ki je v recesiji, je namreč močno odvisno od prodaje energentov.

Analitiki sicer ocenjujejo, da je odziv trga mlačen, saj so nekateri trgovci upali, da bo prišlo do znižanja proizvodnje črnega zlata. "Gre za pogojni dogovor o zamrznitvi proizvodnje nafte na januarski ravni," je dejal analitik City Indexa Fawad Razaqzada.

Za sod nafte je bilo treba julija 2014 odšteti še več kot 100 dolarjev, letos pa so cene padle tudi pod 30 dolarjev za sod. Približno 70-odstoten upad cen v zadnjem letu in pol pripisujejo preveliki ponudbi nafte na trgu, skromnemu povpraševanju in zaskrbljenosti glede obetov za rast svetovnega gospodarstva.

Nov dejavnik v naftni zgodbi je tudi Iran, ki se je po odpravi mednarodnih sankcij, povezanih z njegovim jedrskim programom, vrnil na svetovne trge. Opec je bil deležen kritik, ker ni zmanjšal proizvodnje nafte, ampak jo je dejansko še pospešil. To naj bi bila celo njihova taktika, saj naj bi želeli tako s trga izriniti proizvajalce z velikimi stroški, kot so ZDA, ki črpajo nafto z dragimi tehnologijami, na primer iz bitumenskega peska.

Dolarji
Savdska Arabija in Rusija želita zamrzniti ceno nafte. (Foto: Thinkstock)

Opec je januarja kljub padcem cen še okrepil črpanje nafte za 131.000 sodov dnevno. Članice kartela so januarja načrpale 32,3 milijona 159-litrskih sodov dnevno, kar je 1,8 milijona sodov dnevno nad načrti za prvo četrtletje. Črpanje nafte v državah, ki niso članice kartela, bo po njihovih ocenah letos upadlo za 70.000 sodov dnevno. Analitiki v organizaciji menijo, da sedanje nizke cene nafte, ki vztrajajo na večletnem dnu, ne bodo spodbudile gospodarske rasti, temveč bodo pri tem igrale zaviralno vlogo.

Težko si je predstavljati, da bi lahko cene nafte na kratek rok občutno narasle, saj se trg kopa v nafti.
IEA

Mednarodna agencija za energijo (IEA) ne pričakuje večjega okrevanja trga in prst usmerja v Opec, ki je po njenem mnenju odgovorna za presežek ponudbe na trgu. Slednji pravi, da je povečal proizvodnjo, da bi izrinil nekatere konkurente na trgu. Za 159-litrski sod nafte je bilo treba julija 2014 odšteti še več kot 100 dolarjev, januarja letos pa je bil vreden manj kot 28 dolarjev. Glavna razloga za rekordno nizke cene tičita v upočasnjevanju rasti kitajskega gospodarstva in presežku ponudbe na trgu.

IEA ne pričakuje večjega okrevanja. Kratkoročna tveganja za poslabšanje razmer so se po njihovi oceni še povečala, predvsem zaradi tveganj, povezanih z gospodarsko rastjo v Braziliji, Rusiji in na Kitajskem. Čeprav so nizke cene nafte običajno dobro za velike porabnice črnega zlata in globalno gospodarsko aktivnost, vlagatelji v zadnjih mesecih na podlagi cene nafte ocenjujejo gospodarsko povpraševanje, kar je pretreslo globalne trge.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Bi sprejeli delo, zaradi katerega bi se vozili na drugi konec Slovenije?

calculate
glossary
indexes
indexes