16.01.2017
LJ
-0° / -6°

Namesto 3G prihaja 5G!

V prihodnosti bodo tehnologije 5G prisotne vsepovsod. Do leta 2020 naj bi bilo kar 26 milijard povezanih naprav, 70 odstotkov ljudi pa bo imelo pametne telefone.

Evropska komisija je napovedala pripravo akcijskega načrta za uvedbo mobilne tehnologije pete generacije (5G) do leta 2020.

Tehnologije 5G bodo predstavljale hrbtenico evropskega enotnega digitalnega trga, sodobnih javnih storitev, naprednih tehnologij in inovativnih aplikacij, kot so povezani avtomobili, pametne hiše in mobilne zdravstvene storitve. Komisija je zato najavila pripravo akcijskega načrta, ki bo prinesel mehanizme, časovnico in investicijske spodbude, potrebne za uvedbo ključne infrastrukture za 5G v Uniji.

Antene
Evropska unija gre intenzivno v razvoj mobilne tehnologije 5G. (Foto: Thinkstock)

Tako bodo nadgradili leta 2013 sproženo javno-zasebno partnerstvo za 5G. Evropska unija je že v okviru partnerstva pod okriljem programa Obzorje 2020 za razvoj 5G namenila 700 milijonov evrov, industrija naj bi dodala več kot tri milijarde evrov. Obenem bo pri 5G združila moči s tesno trgovinsko partnerico Brazilijo, s katero na področju informacijskih in komunikacijskih tehnologij (IKT) sodeluje že od leta 2008.

Unija in Brazilija bosta na podlagi dogovora o sodelovanju skupaj razvijali definicijo in standarde 5G ter opredelili ključne storitve, ki bodo najprej zaživele v omrežjih 5G. Zato bodo v okviru evropskega programa za raziskave in inovacije Obzorje 2020 na področju IKT vzpostavili dvoletni mehanizem za skupne razpise v zvezi z razvojem tehnologij 5G.

Komisija je podobne dogovore že podpisala s Kitajsko, Japonsko in Južno Korejo, pogovori o takšnih dogovorih tečejo tudi z Indijo in ZDA.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Ste tudi vi prepričani, da je petek 13. slab dan za posel, delo in nakupe?

calculate
glossary
indexes
indexes