16.01.2017
LJ
-0° / -6°

S kanujem po Bohinjskem jezeru? Lahko, a nič ni zastonj

Sprejeto pred poletjem: uporabniki različnih plovil, tudi supov, bodo lahko na Bohinjsko jezero vstopili le na določenih točkah, kjer bodo plačali pristojbine za uporabo. Omenjeno ne velja za jadralne deske, kajte in manjše napihljive čolne.

Bohinjski občinski svetniki so sprejeli odlok o plovnem režimu, "s katerim želijo vzpostaviti red na Bohinjskem jezeru". Uporabniki plovil bodo tako odslej morali uporabljati točno določena vstopna-izstopna mesta in tudi plačati. Cena za en dan bo dva, za en teden pet, za vse leto 20 evrov. Uporabniki različnih plovil, tudi supov, bodo lahko na Bohinjsko jezero vstopili le na določenih točkah, kjer bodo plačali pristojbine za uporabo. Uporaba vstopno-izstopnih mest in plačilo pa ne bosta potrebna za manjša plovila, kot so jadralne deske, kajti, manjši napihljivi čolni in podobni rekviziti.

Bohinjsko jezero
Za plovbo po Bohinjskem jezeru bo obvezna uporaba vstopno-izstopnih mest in plačilo. (Foto: Thinkstock)
Vstopno-izstopna mesta: Center šolskih in obšolskih dejavnosti v Bohinju, pomoli pri cerkvah Sv. Janeza in Sv. Duha, kampu, ribogojnici, pod Voglom, v zalivu pri Naklovi glavi in ob južni strani mostu pri cerkvi sv. Janeza.

"V zadnjem času smo bili zaradi sprejemanja odloka deležni takšnih in drugačnih kritik. Vendar naš namen ni, da bi koga omejevali, temveč želimo le določiti pogoje, pod katerimi se odvijajo dejavnosti na naših vodah. Verjamem, da bo čas pokazal, da smo storili prav in da je odlok dobronameren," je poudaril bohinjski župan Franc Kramar. Dodal je, da podobni odloki veljajo na primer tudi za Sočo, Kolpo in Ljubljanico.

"Ideja odloka je vzpostaviti red na našem jezeru, da bi ga tudi v prihodnosti ohranili kot naravno vrednotoNikomur ne branimo nobene dejavnosti na jezeru, vzpostavljamo le sistem izvajanja. Jezera ne moremo prepustiti stihiji," je dejal občinski svetnik Bojan Traven. "Vemo, kaj hočemo z jezerom. Vemo, da je treba omogočiti najrazličnejše dejavnosti, hkrati pa je prav, da tisti, ki več uporabljajo jezero za njegovo vzdrževanje tudi več plačajo." Meni, da postavljene cene vendarle niso visoke.

Ob pripravi plovnega režima so se v Bohinju usklajevali z društvi, klubi, turističnimi ponudniki in svetniškimi skupinami. "Vendar odlok ni čisto optimalen in tudi nikoli ne more biti, saj imamo preveč deležnikov, med katerimi ima vsak svoje poglede nanj," je povzel svetnik Robert Franjič.

Vseeno so svetniki skoraj soglasno podprli odlok. Obenem so sklenili, da so plovila v lasti domačih športnih društev in ribiške družine, ki so registrirani v Občini Bohinj in izvajajo vodne dejavnosti v javnem interesu, upravičena do 50-odstotne znižane pristojbine za uporabo vstopno-izstopnih mest in privezov. Naknadno so odločili še, da so plovila, ki jih v društvih za svoje treninge uporabljajo mladi do 18 let, v celoti oproščena plačila pristojbine.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 1
 
TRIPLANE 07.02.2016 08:38:12
važn da se plača po pa loh vse delaš
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Ste tudi vi prepričani, da je petek 13. slab dan za posel, delo in nakupe?

calculate
glossary
indexes
indexes