22.01.2017
LJ
/ -9°

Nov dogovor Volkswagna v ZDA

Volkswagnova vozila s sporno opremo bo v servisne delavnice na popravilo mogoče pripeljati v 10 dneh. In še napoved odgovornih: "Še več modifikacij bo prišlo za modele iz drugih let, odločili se bomo tudi o dodatnih kaznih."

Nemški avtomobilski proizvajalec Volkswagen je z ameriškimi oblastmi dosegel načelni dogovor o popravilu nekaterih dizelskih motorjev zaradi škandala z izpusti. Vozila bo v servisne delavnice na popravilo mogoče pripeljati v 10 dneh.

Volkswagen
Volkswagen je med letoma 2008 in 2015 v ZDA prodal več kot 550.000 dizelskih avtomobilov. Motorje vozil je opremil z napravo, ki je na uradnih testiranjih zagotovila nižje izpuste škodljivih plinov kot dejansko na cesti. (Foto: AP)

Doseženi dogovor, ki sta ga blagoslovila ameriška agencija za zaščito okolja EPA in kalifornijski urad za zračne vire Carb, se nanaša na dizelska vozila, proizvedena leta 2015, z dvolitrskim motorjem. "To je še en pomemben korak na poti k razrešitvi kaosa, ki ga je ustvarilo Volkswagnovo zavajanje, a nikakor ni zadnji korak," je dejala predsedujoča Carbu Mary D. Nichols. "Še več modifikacij bo prišlo za modele iz drugih let, odločili se bomo tudi o dodatnih kaznih," je napovedala.

Ameriški vozniki imajo v skladu s predhodnim dogovorom med nemškim koncernom in oblastmi v ZDA pravico avtomobil tudi zamenjati. Sicer pa naj bi bil Volkswagen po poročanju časnika Wall Street Journal v ZDA tik razrešitvjo kazenskopravne strani škandala. Poravnava, ki bi jo lahko naznanili že prihodnji teden, naj bi ga stala več milijard dolarjev. Volkswagen je že pred tem z ameriškim državnim tožilstvom, potrošniki, regulatorji ter avtomobilskimi proizvajalci dosegel poravnave v civilnih postopkih. Skupno bi ga te lahko stale do 17 milijard dolarjev.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Ali podpirate predlog o uvedbi obveznega zdravstvenega nadomestila?

calculate
glossary
indexes
indexes