22.01.2017
LJ
/ -9°

Vsak dan na delo v enakih oblačilih. Dobra odločitev ali norost?

Matilda Kahl je kar štiri leta na delo hodila v enaki kombinaciji oblačil. V tem času je bila kreativna direktorica, njeni sodelavci pa so zaskrbljeno premlevali, ali je morda žrtev verskega kulta. Tudi na novem delovnem mestu sledi svoji odločitvi, s katero je odpravila vsakodnevne muke.

Večina zaposlenih žensk pozna vsakdanji boj z vprašanjem: "Kaj naj danes oblečem za v službo?"

Vsako jutro stojite pred omaro in porabite preveč časa za različne kombinacije? Na koncu pa se vse skupaj konča s tem, da greste na delo nezadovoljni in morda celo zamujate.

Da bi svoj dragoceni čas bolj racionalno porabila in da bi se izognila vsakodnevnim mukam z izbiro oblačil, čevljev in drugih dodatkov, je Matilda Kahl kar štiri leta na delo hodila v enaki kombinaciji oblačil. V tem času je bila kreativna direktorica v znanem mednarodnem podjetju, na delovno mesto pa je prihajala v beli bluzi in črnih hlačah.

Friday bitchez. Let's sit on tables and look stock-photo happy.

A photo posted by Matilda Kahl (@lilltrill) on

Sama pravi, da je zanjo to najboljša opcija, ki jo bo prakticirala tudi na novem delovnem mestu v Evropi. In jo.

Nekateri menijo, da je tovrstna praksa radikalna, a dejstvo je, da jo prakticirajo številni uspešni ljudje. Spomnimo se ustanovitelja Facebooka Marka Zuckerberga, ki se ne loči od svoje sive majčke, ali pa Steva Jobsa, ki je prav tako imel omaro, polno enakih oblačil. Podobno sta ravnala tudi Albert Einstein in pevec Johnny Cash.

Kahlova je dejala, da se je za ukrep odločila po spoznanju, da porabi preveč časa in energije za tako banalno stvar. S tem, ko je vprašanje "Kaj bom danes oblekla?" črtala s svojega seznama dnevnih opravil, ji je ostalo več časa in energije za res pomembna vprašanja. Svojo kreativno energijo je želela usmeriti v delo in ne v to, kako je videti.

Ideja se ji je porodila nekega jutra, ko je zaradi preoblačenja in kombiniranja že zamujala na pomemben sestanek. Ko se je končno le oblekla in se odpravila od doma, pa je že na postaji javnega prevoza obžalovala izbrano kombinacijo oblačil, pa še zamujala je, kar je neprofesionalno. V oblačilih se ni počutila dobro in začela je razmišljati, da mora obstajati preprostejši način.

Razlike med moškimi in ženskami

Raziskave so pokazale, da ženske v ZDA na oblačila porabijo veliko več kot moški. Leta 2015 okoli 120 milijard ameriških dolarjev.

Zanimivo je tudi to, da moške, ki so oblečeni vsak dan v enaka oblačila, družba sprejme kot uspešne posebneže s svojim lastnim stilom.

Kako pa so ljudje sprejeli odločitev Kahlove? Nekateri njeni nekdanji sodelavci so bili nad njenim početjem izredno začudeni, saj niso razumeli, zakaj se vsak dan po podjetju sprehaja v istih-enakih oblačilih. Do nje je celo prišla govorica, da njeni sodelavci menijo, da je v verskem kultu.

Tudi njen nekdanji nadrejeni je bil zaskrbljen. Prepričan je bil, da jo premalo plačuje ter da nima denarja za obleke in vzdrževanje urejenega videza.

Sama poudarja, da se med svojim prostim časom oblači drugače in sproščeno.

Nekateri dobijo dodatek za obleko in urejenost

Nekateri – ponavadi na pomembnih položajih – prejemajo tudi dodatek za urejenost. A večina se mora znajti: tako od delavk, katerim izplačujejo celo minimalno plačo, delodajalci zahtevajo vsak dan urejeno frizuro, novo obleko in naličenost. Vse to pa stane. Mesečni zneski znajo biti kar visoki. Prav zato je tudi iz vidika financ kar priročno, če se odločite za tako skrajen ukrep. Če ste ženska, potem boste najverjetneje deležna kar nekaj začudenih pogledov, a ne dajte se motiti.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 2
SkokecPokec 08.01.2017 06:04:57
Kreativnost na glavo, ampak tudi to je kreativnost, če po tem izstopaš iz množice...
 
mackon08 07.01.2017 22:26:00
Baba zabita, kot da je tako težko vsak dan izbrat drugačno oblačilo.
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Ali podpirate predlog o uvedbi obveznega zdravstvenega nadomestila?

calculate
glossary
indexes
indexes