19.01.2017
LJ
/ -2°

VIDEO: Kim Džong Un: od tihega fantiča do strašnega diktatorja

V zadnjih 50 letih se je svet navadil na grožnje Severne Koreje, ki se niso nikoli uresničile. A pod vladavino Kim Džong Una so postale bolj zlovešče.

Pred nedavnim je država, ki ima jedrsko orožje, brez dovoljenja izstrelila satelit in požela neodobravanje preostalega sveta. Nova raketa ima namreč doseg okoli 12.000 kilometrov, tako da lahko doseže tudi večino ozemlja ZDA.

Izstrelitev je sledila trditvam o preizkusu vodikove bombe prejšnji mesec. Že takrat so imeli krizni sestanek v Združenih narodih, kjer so razglabljali, kako bi se lotili reševanja zadev s Severno Korejo in Kim Džong Unom.

A Kim Džong Un ni bil vedno tako strašen in odločen. Rodil se je 8. januarja 1982, 1983 ali 1984. Uradno naj bi na svet privekal 1982, vendar naj bi spreminjal letnico rojstva zaradi simbolike - med drugim, da bi se rodil točno 70 let po rojstvu dedka Kim Il Sunga in 40 let po rojstvu očeta Kim Džong Ila.

Njegovi starši so bili bodoči diktatorji, Kim Džong Il in njegova soproga Ko Džong Hee. Imel je že starejšega brata, Kim Džong Čula, pozneje je dobil sestro Kim Jo Džong. Takrat je državi še vladal "veliki vodja" Kim Il Sung.

Medtem ko je bil njegov edini možen naslednik Džong Il, je bila veliko bolj negotova pot Džong Una, saj je imel starejšega brata. Kot otrok se je šolal doma, v mladosti so ga poslali v internat v Švico. Nekdanji sošolci ga opisujejo kot tihega dijaka, ki je večino časa preživel sam doma, a je imel smisel za humor.

Kim Džong Un z ženo
Kim Džong Un z ženo na državni proslavi (Foto: AP)

"Bil je smešen in vedno pripravljen na smeh," je za Mirror povedal njegov nekdanji sošolec Marco. "Z vsemi se je dobro razumel, celo s sošolci iz sovražnih držav," je povedal drugi za nemški Welt am Sonntag. "V šoli se nismo pogovarjali o politiki. Sprli smo se zaradi nogometa, ne zaradi politike," je dodal.

Že takrat so stene njegove dijaške sobice krasile fotografije tedanjega zvezdnika NBA Michaela Jordana. Čeprav je bil majhen in okrogel, je kar dobro igral košarko. "Bil je neustrašen igralec, zelo eksploziven," je za Mirror dejal Nikola Kovačevič. "Bil je organizator igre. Poskrbel je, da so se stvari zgodile." Po besedah Marca Imhofa ni rad izgubljal. "Zelo mu je bilo pomembno, da je zmagal. Imel pa je tudi krasno zbirko športnih copat Nike."

Po Švici se je vrnil domov v vojaško šolo. S starejšim bratom je študiral na vojaški univerzi Kim Il Sunga, z očetom je začel leta 2007 na terenu preverjati stanje v vojski. Ko se je oče bližal smrti, se je po hitrem postopku povzpel po politični in vojaški lestvici, čeprav ni imel veliko izkušenj z vladanjem. Postal je general s štirimi zvezdicami, pomočnik predsednika centralne vojaške komisije Delavske stranke in član centralnega komiteja.

Številni Severnokorejci ga vidijo kot mlajšo različico Kim Il Sunga, saj spominja nanj po podobi, s pričesko in z mimiko. Šušlja se celo, da si je pomagal z lepotnimi operacijami, čeprav so zanikali z besedami, da gre za "bedno poročanje umazanih medijev. Neresnično poročanje sovražnikov je gnusno kaznivo dejanje, ki ga stranka, država, vojska in ljudstvo ne bodo nikoli trpelo." Omenjeno je uradna izjava, ki so jo objavili v osrednji korejski tiskovni agenciji.

Po smrti očeta 17. decembra 2011 so ga proglasili za vrhovnega voditelja Severne Koreje. Podedoval je četrto največjo vojaško silo na svetu, jedrsko orožje, popoln nadzor nad Severno Korejo. Nadvladal je starejšega brata, ki je bil v očeh njunega očeta "poženščen in šibek", obenem pa naj bi slabo govoril o režimu.  

Moč je dobil okoli 30 leta, s čimer je postal najmlajši voditelj države na svetu. Nekateri so trdili, da v resnici vladata njegova teta Kim Kjong Huj in njen mož Džang Sung Taek, ki naj bi bdela nad vojsko in mu pomagala pridobiti večje zaupanje ljudstva. A konec decembra 2013 ju je dal usmrtiti, govorilo se je celo, da se znebil celotne njune družine, kar so seveda zanikali.

Njegova pesem nosi naslov "Stopinje" in gre nekako takole: "Stopinje, stopinje ... To je zvok svetle prihodnosti pred nami ... Hodi, hodi, hodi po njegovih stopinjah ..." Poročen je z nekdanjo navijačico in pevko Ri Sol Ju. Nihče ne ve, kdaj sta se poročila. Južnokorejski obveščevalci pravijo, da sta se verjetno vzela leta 2009, ko sta že imela enega otroka. Govori se, da sta leta 2012 dobila hčerko, lani naj bi se jima rodil tretji otrok.

Otroške sanje je izpolnil z obiskom nekdanjega zvezdnika Chicago Bullsov Dennisa Rodmana, katerega velik oboževalec je. Že njegov oče naj bi imel videoteko vseh tekem Michaela Jordana, ki ga je neuspešno vabil na obisk leta 2001.

Leta 2013 naj bi bil tarča neuspelega atentata, ki naj bi ga organizirali nezadovoljni državljani. Od tedaj je bolj agresiven. Prekinil je stike z Južno Korejo, grozi z jedrskim orožjem, preizkuša balistične rakete. Vse navkljub svarilom celega sveta o sankcijah. Prvi satelit je v vesolje poslal leta 2012, aprila lani so se pojavila opozorila, da ima država jedrsko orožje, s katerim lahko doseže ZDA.

Po domnevnem preizkusu vodikove bombe je protestirala celo njegova zaveznica Kitajska, Združeni narodi pa so znova zagrozili s še ostrejšimi sankcijami.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 36
 
IVO1965 13.02.2016 21:05:06
pa kaj na briga ta korejc, rajš rešujmo probleme v katerih smo do grla.
Dule Med 13.02.2016 20:35:10
Ker se ni pokoril, ker ni prodana rit duša kakor vsi ostali voditelji zato je diktator adijo pamet zahoda celotnemu zaspanemu zmanipoliranemu folku !!!
 
bgko 13.02.2016 17:08:35
Pljuvajte ga kolikor želite, ampak jaz v življenju še nisem obiskal prijaznejše, mirnejše, čistejše in bolj urejene države.
Dule Med 13.02.2016 20:35:34
Bravo brate .
Elizabeta-Lota Loti 14.02.2016 14:37:56
Mislim da je vredu da drži red vdržavi je kar vredu precednik sinpatičen in malo nabuckan
 
Ate_ist 11.02.2016 08:07:22
V Korejski vojni je bilo ubitih 14 milijonov ljudi. Ob tem, da je na južni meji agresivna ameriška vojska, ti ne pušča kaj dosti izbire, kot živeti v stalni pripravljenosti. Tako da soditi režim v S.Koreji ni črno belo delo
CtrlDelete 11.02.2016 07:24:22
Korejski Mc Donald Trump
 
vv1 10.02.2016 23:57:47
Ampak najboljša je pa njihova reporterka na nacionalki
 
pepikrlinca 10.02.2016 21:11:34
ocena članka je "CVEK"
FesterAdams 10.02.2016 20:55:20
"Nekdanji sošolci ga opisujejo kot tihega dijaka, ki je večino časa preživel sam doma, a je imel smisel za humor." No, od humorja je ostal morda UMOR, to mu gre super od rok. Bolj si pa želim, da bi napisali en obširnejši (in resničen!) članek o tisti TV voditeljici iz SK, ki ob vsakem vojaškem eksperimentu govori tako vzneseno, da imam vselej občutek, da se bo razpočila. Spominja me na ribo napihovalko, grdo in strahotno strupeno. Po moje ima možgane sprane z mešanico acetona, žveplove kisline, varikine in trikloretilena. Po kakih 30 člankih o ritnih gabaritih Kim kardashian bi se taka sprememba kar prilegla...
leond1 10.02.2016 21:35:34
kim jong un imamo v murglah in komandira že od 1970 leta
Sparrowhawk 10.02.2016 19:54:29
ne nasedajte, kar pišejo Američani že dolgo si želijo pokoriti S.Korejo predvsem zaradi tega, da bi bil cel korejski polotok njihov. Zakuhati želijo še eno vojno - potem pa rep med noge ostali svet pa naj rešuje nastalo vojno, to znajo Američani.
čizmakomunizma 10.02.2016 20:41:17
Ne glej več ameriških filmov in ne poslušaj več njihove glasbe. Poslušaj Kalinko in to je to !!!
 
dhoo 10.02.2016 19:43:16
Sto % je res da presit najbolj sirje, tako kot ti, gongash.
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Ali pri iskanju zaposlitve uporabljate družbena omrežja?

calculate
glossary
indexes
indexes