16.01.2017
LJ
-0° / -6°

Po novem prepoved prevažanja pošiljk litij-ionskih baterij na letalih

Zaradi nevarnosti vžiga ne bodo smeli več prevažati litij-ionskih baterij v prostorih za tovor na potniških letalih. Prepoved bo začela veljati 1. aprila.

Letalo v zraku
Z aprilom bo veljala prepoved prevažanja pošiljk litij-ionskih baterij na letalih. (Foto: Thinkstock)

Mednarodna organizacija za civilno letalstvo (ICAO) se je odločila za prepoved prevažanja pošiljk litij-ionskih baterij v prostorih za tovor na potniških letalih, saj obstaja verjetnost vžiga oziroma eksplozije, ki jih letalski sistemi za gašenje ne morejo obvladati. 

Prepoved, ki za letalske družbe sicer ni zavezujoča, a standarde agencije upošteva večina držav, bo veljala od 1. aprila do sprejema novih standardov pakiranja leta 2018. "Vmesna prepoved bo veljala medtem, ko se vzporedno nadaljuje delo na novih standardih za pakiranje litij-ionskih baterij," so zapisali v ICAO.

Iz prepovedi bodo sicer izključeni prenosniki v prostoru za potnike. Za prepoved so zaradi varnosti zaprosila združenja pilotov in letalske družbe, med katerimi jih je že precej tako ali tako prepovedalo prevažanje baterij.

Strah pred prevažanjem baterij sta sprožila dva primera pregrevanja baterij v začetku leta 2013, in sicer na parkiranem letalu v Bostonu ter na potujočem letalu na Japonskem, ki je moralo zaradi incidenta pristati.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Ste tudi vi prepričani, da je petek 13. slab dan za posel, delo in nakupe?

calculate
glossary
indexes
indexes