22.01.2017
LJ
/ -9°

Po novici o preiskavah potonile Renaultove delnice

Preverjajo tudi emisije vozil pri francoskem Renaultu. Čeprav naj ne bi bilo nepravilnosti, so potonile Renaultove delnice, ki so jih množično prodajali.

Renaultov sindikat je sporočil, da so se prejšnji četrtek v več proizvodnih enotah Renaulta oglasili preiskovalci z urada za boj proti goljufijam. Preiskovali naj bi domnevne goljufije avtomobilskega proizvajalca z emisijami pri dizelskih motorjih. Sindikat sicer o razlogih za preiskavo zgolj domneva. Ker so preiskovalci obiskali Renaultove enote za testiranje standardov in licenciranje motorjev, domnevajo, da gre za preiskave morebitnih goljufij z emisijami.

Preiskovalci so sicer zasegli več računalnikov vodilnih v Renaultu, je še sporočil sindikat, ki je bil o preiskavah seznanjen s strani zaposlenih v prodajnih salonih. Vodstvo Renaulta je že v sredo spraševal glede dogajanja, a na vprašanja ni dobil odgovorov, danes pa je z zadevo seznanil javnost.

Renault
Preiskave glede emisij so že potrdili tudi pri Renaultu, nepravilnosti pa naj ne bi bilo. (Foto: AP)
Skupina Renault je že danes med tremi najboljšimi proizvajalci (1. mesto 2013, 2. mesto 2014) glede programov za izboljšanje ogljičnega odtisa. V zadnjih treh letih je zmanjšala ogljični odtis svoj vozil za 10 odstotkov.
Skupina Renault

Medtem ko vodstvo Renaulta sprva zadeve ni komentiralo, so zdaj vendarle potrdili, da so v družbi potekale preiskave. Pojasnili so, da so preiskovalci obiskali njihove pisarne in proizvodne enote, da pa nova preiskava, ki sicer še traja, ni pokazala nepravilnosti. V družbi so v sporočilu za javnost zapisali, da neodvisne preiskave, ki jih je zahtevala francoska vlada, niso prinesle dokazov o manipulacijah z izpusti pri Renaultovih vozilih.

Pojasnili so, da je francoska vlada po odkritju prirejanja izpustov pri nemškem avtomobilskem velikanu Volkswagen ustanovila neodvisno tehnično komisijo, ki ima nalogo preveriti, da francoski proizvajalci ne vgrajujejo podobne opreme v svoja vozila. Trenutno testirajo 100 vozil med vožnjo, med njimi je 25 Renaultovih. Postopek, ki je v teku, ne kaže, da bi bila v Renaultova vozila vgrajena kakršna koli goljufiva oprema, so poudarili.

Delnice Renaulta so zaradi dogajanja danes na pariški borzi potonile. Okoli 11.30 po lokalnem času so se gibale približno 20 odstotkov pod izhodiščem pri 69,02 evra, uro pozneje je bil tečaj 18 odstotkov nižje. Novica o preiskavah je po navedbah analitikov sprožila masovno prodajo delnic, zaradi česar je padel celotni trg - delnice avtomobilskih podjetij so namreč začele padati po vsej Evropi.

Medtem ko ponavadi dnevno lastnika zamenja okoli milijon Renaultovih delnic, jih je danes že 2,7 milijona. Padec cene delnic v višini 20 odstotkov predstavlja padec tržne kapitalizacije v višini približno štiri milijarde evrov, kar je ogromno, poudarjajo analitiki. Precej so se danes pocenile tudi delnice tekmeca Peugeot, padle so za sedem odstotkov na 13,70 evra. V Peugeotu so sicer danes zatrdili, da pri njih ne potekajo preiskave.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 1
 
BŠK 21.01.2016 13:59:38
Prijatelj prejšnji teden prodal svojega VelSatis-a 3,5 V6, letnik 2007 za 1000€
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Ali podpirate predlog o uvedbi obveznega zdravstvenega nadomestila?

calculate
glossary
indexes
indexes