16.01.2017
LJ
-0° / -6°

Morda prijateljujete s spletnim kriminalcem, pa sploh ne veste

Tretjina uporabnikov družbenih omrežij deli objave, trenutno lokacijo in druge osebne informacije ne le s prijatelji, temveč z vsemi na spletu. Če ste med njimi, spremenite nastavitve zasebnosti.

30 odstotkov uporabnikov družbenih omrežij deli objave, trenutno lokacijo in druge osebne informacije ne le s prijatelji, temveč z vsemi na spletu, je razkril anketni vprašalnik Kaspersky Laba. Z objavami pa na stežaj odpirajo vrata za napad spletnih zločincev.

Desetina anketirancev sploh ne ve, da si lahko tudi uporabniki izven njihovega seznama prijateljev ogledujejo njihove strani in objave. Osebne informacije lahko pridejo v napačne roke in nepridipravi jih lahko uporabijo za krajo identitete in finančno prevaro.

Gledanje fotografij
Desetina ne ve, da si lahko ljudje izven seznama prijateljev ogledujejo njihove strani in objave. (Foto: Thinkstock)

Uporabniki z nespametnim dodajanjem prijateljev večkrat ogrožajo sami sebe. 12 odstotkov jih namreč priznava, da potrjujejo prijateljstva, ne glede, ali poznajo osebo ali ne. Tretjina jih sklepa povezave z ljudmi, ki jih dejansko ne pozna, imajo pa skupne prijatelje. Četrtina ne bi oklevala pri odpiranju povezave, ki jim jo je poslal prijatelj, ne da bi se prej pozanimala o vsebini ali razmislila o možnosti vdora v račun pošiljatelja.

Tudi zato po besedah Davida Emma iz Kaspersky Laba spletni prevaranti večkrat ne potrebujejo veliko, da pridejo do osebnih podatkov in zasebnih informacij. Morajo le pregledati profile na družbenih omrežjih, kjer so večkrat podatki o rojstnih dneh, naslovih, imenih otrok, ki se večkrat skrivajo v različnih geslih. Prav tako prežijo na objave o načrtih za letovanje, saj takrat vedo, da vas ni doma.

Če zločinca sprejmemo za prijatelja, mu seveda olajšamo delo. Zato ne sprejmite povabila za prijateljstvo od neznanca in ne odpirajte nepričakovanih čudnih povezav. Na profilih si nastavite najvišje možne nastavitve zasebnosti, tako da bodo objave lahko videli res le vaši prijatelji. In na računalnik naložite protivirusno zaščito in jo redno posodabljajte.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 1
Volgangeg 07.01.2016 14:53:38
ma vejo to oni sam hocejo vec lajkov
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Ste tudi vi prepričani, da je petek 13. slab dan za posel, delo in nakupe?

calculate
glossary
indexes
indexes