KORISTNO

Putin omilil pokojninsko reformo. Razlog?

Natisni0
Ruski predsednik se je odločil: pokojninska reforma je nujna, toda ...

Ruski predsednik Vladimir Putin je omilil reformo ruskega pokojninskega sistema, zaradi katere so se na ulice odpravili številni Rusi. V televizijskem nagovoru je danes sporočil, da bodo upokojitveno starost po novem za ženske zvišali s 55 na 60 let, in ne na 63, kot je bilo predvideno.

Petletno zvišanje upokojitvene starosti za moške na 65 let medtem ostaja. Ukrep bo začel veljati leta 2019, zvišanje pa bo postopno, poroča britanski BBC. "Ženske poleg dela skrbijo še za dom, otroke in vnuke. Upokojitvena starost zanje se ne sme zvišati bolj kot za moške," je pojasnil Putin. Dodal je, da se bodo lahko ženske s tremi ali več otroki upokojile prej.

PREBERI ŠE
VIDEO: Jezni Putin: tako ukrepa, ko delavci ne dobijo plač

Povedal je še, da se število delovno aktivnih prebivalcev zmanjšuje, zaradi česar je sprememba nujna. S spremembami so po njegovih besedah predolgo odlašali. Če bi s tem nadaljevali, bi ogrozili stabilnost in varnost ruske družbe, je poudaril.

Sindikati medtem opozarjajo, da številni ljudje ne bodo živeli dovolj dolgo, da bi lahko sploh prejemali pokojnino. V Rusiji sicer pričakovana življenjska doba za moške po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije znaša 66, za ženske pa 77 let.

PREBERI ŠE
Tako namerava Putin v prihodnjih letih razpoloviti revščino v državi

Pokojninska reforma je po vsej Rusiji sprožila proteste, na katerih so nasprotovali predvsem zvišanju upokojitvene starosti. Konec julija se je v več mestih po državi zbralo več deset tisoč ljudi. Zaradi tega pa je ruskemu predsedniku padla tudi javnomnenjska podpora, in sicer z 80 na 64 odstotkov.

KOMENTARJI (0)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTAR Pravila za objavo komentarjev
PREKLIČI