19.02.2017
LJ
/ 3°

VIDEO: S to kapsulo bi lahko rešili na stotine življenj

Letalo vzleti, a ga med poletom zajame ogenj. Kmalu začne nenadzorovano padati. Možnosti za preživetje so skoraj nične. Lahko pa bi bilo drugače ...

Čeprav so letalske nesreče razmeroma redke, glede na število letal v zraku, so zaradi velikega števila umrlih toliko bolj tragične.

Z izumom ukrajinskega letalskega inženirja Vladimirja Tatarenka pa bi lahko rešili na stotine življenj. Vprašanje je le, ali bo kdaj zaživel v resničnem svetu.

Gre za kapsulo, v kateri bi potniki sedeli kot do sedaj, ki pa bi se v primeru nesreče, okvare, požara v treh sekundah ločila od preostanka letala in bi se s pomočjo padal srečno spustila na Zemljo. Če bi pristala na vodi, bi jo na gladini držale napihljive blazine.

Ena, a velika pomanjkljivost izuma je, da bi moralo imeti letalo T-rep, kar izključuje potniška letala, kot sta airbus in boeing. Tatarenko namreč pravi, da bi idejo težko prenesel na obstoječa letala, temveč bi morali narediti popolnoma nove modele.

Za zdaj cilja na manjša in srednja letala. Kapsula bi namreč tudi občutno povečala težo letala, zato bi ob letu porabili veliko več goriva. "Da bi bila čim lažja, smo uporabili karbonska vlakna, močna in lahek material," je pojasnil Tatarenko.

A letalske družbe iščejo rešitev, s katero ne bi povečale stroškov. Jim bo kmalu uspelo?

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Bi sprejeli delo, zaradi katerega bi se vozili na drugi konec Slovenije?

calculate
glossary
indexes
indexes