24.01.2017
LJ
-3° / -8°

Samovozeča vozila bosta imela tudi Kia in GM

Južnokorejska Kia naj bi do leta 2030 s svojo tehnologijo razvila avto brez voznika. Ameriški General Motors gre medtem z investicijo v Lyft za razvoj samovozečih vozil.

"Do leta 2030 bo Kia na trg vpeljala svojo tehnologijo popolnoma avtonomnih vozil," je na sejmu zabavne elektronike CES v Las Vegasu dejal podpredsednik podjetja Seung Ho Hvang.

Proizvajalec, ki je del skupine Hyundai, naj bi do leta 2020 sicer že predstavil tehnologijo delno avtonomnih vozil, za razvoj tehnologije pa naj bi do leta 2018 namenil do dve milijardi dolarjev.

Seung Ho Hvang
Seung Ho Hvang na CES o samovozečih avtomobilih (Foto: AP)

Po Hwangovih besedah lahko postane avtonomna vožnja vseprisotna, če se znižajo stroški, kar pa je mogoče z nižanjem cene senzorjev.

Ameriški avtomobilski gigant General Motors (GM) je medtem napovedal 500 milijonov dolarjev vredno investicijo v podjetje Lyft, konkurenta podjetja Uber, s čimer je vstopil v "prihodnost avtonomnih vozil na zahtevo".

GM in Lyft sta oblikovala "strateško zavezništvo", v katerem bo GM Lyftu zagotavljal svoje avtomobile in tehnologijo. Skupaj bosta razvijala tudi mrežo vozil brez šoferja na zahtevo.

Po besedah soustanovitelja in predsednika Lyfta Johna Zimmerja bo naveza vodila k "redefiniciji tradicionalnega lastništva avtomobila. Skupaj z GM bo Lyft še naprej zagotavljal nove izkušnje transporta, ki bodo prinesle pozitivne spremembe v naša vsakodnevna življenja."

Lyft podobno kot Uber povezuje ljudi, ki potrebujejo prevoz, z lastniki avtomobilov. Tovrstna storitev gre v nos predvsem tradicionalnim taksi prevoznikom.

GM medtem razvija avtonomne avtomobile in napoveduje, da bo prvi vozni park samovozečih chevrolet voltsov še letos predstavil v kampusu svojega tehničnega centra v Michiganu.

Investicija GM je del milijardne dokapitalizacije Lyfta, v katerega so med drugim vložili tudi kitajska Didi Kuaidi in Alibaba, japonski Rakuten ter državni investicijski holding Savdske Arabije.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Ali podpirate predlog o uvedbi obveznega zdravstvenega nadomestila?

calculate
glossary
indexes
indexes