18.01.2017
LJ
-0° / -5°

'Slovenija ne bo ostala v temi'

Pri Elesu tudi v primeru ustavitev elektrarn v času stavke ne pričakujejo težav. Po njihovih ocenah bosta zaradi zadostnih čezmejnih prenosnih zmogljivosti prenosni in distribucijski sistem elektrike v državi še vedno delovala.

Sistemski operater prenosnega omrežja Eles ne pričakuje težav tudi v primeru, da bodo elektrarne 'stale' v času stavke elektrogospodarstva. "V Elesu glede na analize in izvedene simulacije ocenjujemo, da bi zaradi zadostnih čezmejnih prenosnih zmogljivosti, ki presegajo porabo električne energije v Sloveniji, prenosni in distribucijski sistem električne energije v Sloveniji še vedno delovala, tudi če v času stavke proizvodne enote ne bi delovale, seveda, pod pogojem, da v tem času ne bi prišlo do kakega izrednega dogodka," so poudarili.

Ženska s svečo
Eles tudi v primeru ustavitev elektrarn v času stavke ne pričakuje težav. (Foto: Thinkstock)
V Holdingu Slovenske elektrarne (HSE) ocenjujejo, da je napovedana stavka nepotrebna in neosnovana.

Kot so pojasnili, sta namreč tako Eles kot družba SODO, ki izvaja gospodarsko javno službo distribucijskega operaterja, dolžna zagotoviti minimum delovnega procesa kljub morebitni stavki. "V proizvodnih enotah taka omejitev pravice do stavke ne velja, razen za proizvodne enote, ki elektrooperaterju dobavljajo sistemske storitve," so dodali. Minimum delovnega procesa je v energetskem zakon določen kot obratovalna pripravljenost objektov, omrežij in naprav, kot je predpisano za nedelje, praznike in druge dela proste dneve.

Eles bo sicer 30. marca organiziral tudi sestanek z direktorji energetskih družb v Sloveniji, da skupaj ocenijo in preigrajo morebiten scenarij dogajanja v času napovedane stavke delavcev elektrogospodarstva. Sindikat delavcev dejavnosti energetike Slovenije je splošno opozorilno stavko napovedal za od 4. do 21. aprila. Kot so pojasnili v četrtek, bo stavka potekala v skladu z zakonom, dejavnosti pa bodo stopnjevali, tako da bo proti koncu ob neodzivu vlade morda čutiti posledice pri oskrbi z elektriko.

Vladi so posredovali dve stavkovni zahtevi. V prvi so jo pozvali, naj v sodelovanju z vsemi deležniki oblikuje in sprejme odločitev o prestrukturiranju in organiziranju slovenskega elektrogospodarstva, da se ohrani varno in zanesljivo delovanje energetskega sistema ter kakovostna in zanesljiva oskrba z elektriko. Obenem zahtevajo, da se do sprejetja zahtevanega dokumenta ustavijo vse enostranske aktivnosti na področju odpuščanja pod pretvezo domnevnih racionalizacij in optimizacij v elektrogospodarstvu.

A stavkovne zahteve sindikata po mnenju vlade vsebinsko ne upravičujejo stavke. Sindikat opozarja na zadeve, ki se jih vlada zaveda, procesi za njihovo ureditev pa potekajo v najširšem dialogu z vsemi deležniki, so se na napoved stavke v četrtek odzvali na vladi in dodali, da vlada za stavkovne zahteve, ki se nanašajo na upravljanje in prestrukturiranje družb, ni pristojna, temveč je pravi naslovnik za pogajanja delodajalec.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Povezani članki

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Ste tudi vi prepričani, da je petek 13. slab dan za posel, delo in nakupe?

calculate
glossary
indexes
indexes