19.02.2017
LJ
/ 3°

Ste na silvestrovo poslali množico SMS sporočil? No, niste bili edini

Slovenci zelo radi pošiljamo SMS sporočila z lepimi željami med prazniki in ob vstopu v novo leto. V prazničnem decembru smo jih poslali več kot deset milijonov.

Uporabniki Telekom Slovenija so v letu 2015 poslali 1,7 milijarde sporočil, medtem ko jih je bilo v letu 2014 poslanih 1,5 milijarde. V decembru 2015 je bilo poslanih 160 milijonov sporočil, kar je 10 milijonov več kot v enakem obdobju lani. Zadnji dan starega leta in prvi dan novega leta pa so Telekomovi uporabniki poslali 15 milijonov sporočil SMS, kar je približno milijon več kot v letu 2014. Obenem se povečuje tudi skupno število poslanih sporočil na mesečni in letni ravni.

iPhone
Sporočila ostajajo pogost način mobilnega komuniciranja, vse bolj priljubljena pa postajajo tudi družabna omrežja in spletna pošta. (Foto: Thinkstock)
Lani je naraslo število poslanih sporočil, bistveno pa se je povečal prenos podatkov, ki je še posebej visok v decembrskem času.

Mobilni prenos podatkov se je v primerjavi z lanskim letom povečal za skoraj 55 odstotkov, za več kot 60 odstotkov pa se je narasel tudi podatkovni promet na zadnji dan starega leta in prvi dan novega. V omrežju Telekoma Slovenije sicer uporabniki že dve tretjini mobilnih podatkov prenesejo prek tehnologije LTE/4G, pri tem pa se je v zadnjem letu prenos podatkov prek LTE/4G skoraj potrojil. Zaznavajo tudi velik porast uporabe videovsebin, storitev v oblaku, interaktivnih aplikacij.

Pri Si.mobilu so lani zabeležili več kot milijardo poslanih sporočil, kar je štiri odstotke več kot v letu 2014. Med poslanimi sporočili je izstopal december, ko so Simobilovi uporabniki poslali več kot 10 milijonov sporočil, kar je primerljivo z letom 2014 ter več kot 400.000 sporočil MMS. To dokazuje, da so sporočila še vedno med najbolj priljubljenimi načini izražanja lepih želja pred prazniki ter vstopom v novo leto, pravijo.

Vidna je tudi vse pogostejša komunikacija prek družbenih omrežij in elektronske pošte, do katerih uporabniki dnevno dostopajo prek telefona. V decembru so Simobilovi uporabniki prenesli več kot 650.000 gigabajtov podatkov, kar predstavlja 12 odstotkov vseh prenesenih podatkov v letu 2015. Teh je bilo pet milijonov gigabajtov, kar je 12 odstotkov več kot v letu 2014. Prenos podatkov na zadnji dan starega leta in prvi dan novega leta, ko je bilo prenesenih za več kot 40.000 gigabajtov, pa se je povečal za 200 odstotkov.

Telemach je v primerjavi z letom 2014 zabeležil 14-odstotno rast v poslanih sporočilih SMS in MMS. V decembrskem času pa je bila rast 17-odstotna. Število sporočil, ki so bila poslana na zadnji dan starega leta oziroma prvi novega, pa se je povečalo za devet odstotkov. Prenos podatkov se je v enem letu povečal za 75 odstotkov, samo v decembru 2015 pa so zabeležili 81-odstotno rast prometa v primerjavi z enakim obdobjem lani. Na zadnji dan starega leta in prvi dan novega so zabeležili 141-odstotno rast podatkovnega prometa.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 1
 
BŠK 07.01.2016 11:08:07
Ojoj?A mislite da omrežja vse prenesejo? Napišite raje voščilnico!
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Bi sprejeli delo, zaradi katerega bi se vozili na drugi konec Slovenije?

calculate
glossary
indexes
indexes