22.01.2017
LJ
/ -9°

Ste nasedli bedarijam, ki krožijo na Facebooku?

"Pozor: jutri zjutraj, ko se povezujete s Facebookom, vas bomo prosili za plačilo vstopa ...", "ker naj bi kršili Facebook pravila, bo vaš račun nepreklicno deaktiviran ...", "PIN v obratnem vrstnem redu prikliče policijo ..." Nič od naštetega ni res!

V prvih dneh 2017 so časovnice na Facebooku zasute z res neverjetnimi objavami, ki jih uporabniki čisto nekritično delijo naprej, čeprav so daleč od resnice, ugotavljajo na nacionalnem odzivnem centru za obravnavo incidentov s področja varnosti elektronskih omrežij SI-CERT.

Objava
Bodite pametni in kritični: ne nasedajte vsem objavam na Facebooku. (Foto: Thinkstock)

Izpostavili so tri največje neumnosti, ki trenutno krožijo. Kot prvo navajajo poziv: "Pomembno!! pozor: jutri zjutraj, ko se povezujete z facebook-om, vas bomo prosili za plačilo vstopa... je uradno. Bilo je tudi v novicah. Facebook je začel zbirati pristojbine zaradi veliko lažnih profilov. Če nočeš plačati, prilepi to na svojem zidu, tako bo vidno, da je tvoj profil uporaben. Tvoja ikona bo modra in facebook bo zate zastonj! Kopiraj in prilepi na tvoj zid.."

Na SI-CERT poudarjajo, da navedeno nikakor ne drži, da Facebook ne bo prosil za plačilo vstopa. "Zelo dobro razume, kako lahko na drug način služi denar, čeprav je uporaba za navadne smrtnike (vsaj na prvi pogled) brezplačna. In tako bo verjetno tudi ostalo. Naredite si uslugo in raje ne kopirajte objave na zid. Če ste to storili, nam pošljite sliko modre ikone, ki ste jo pridobili," pozivajo.

Druga je precej nevaren poskus kraje Facebook gesla, ki lahko povzroči precej težav, so opozorili. Gre za grožnjo o izbrisu Facebook profila, ki je na videz zelo resno opozorilo, ki naj bi vam ga pod sliko v obliki komentarja pustil “Facebook Security Terms”: "Ker naj bi kršili Facebook pravila, bo vaš račun nepreklicno deaktiviran, če v naslednjih 12 urah ne potrdite svojega računa."

Ob opozorilu je poziv za sledenje povezavi, ki nima popolnoma nobene povezave s Facebookom. Nato bi morali še vpisati svoje geslo. Pri SI-CERT znova poudarjajo, da vas Facebook, Google, PayPal in drugi ponudniki, ne bodo nikoli pozvali, da sledite povezavi in da vnovič vpišete svoje geslo. "Pa saj ga že poznajo! Gre za poskus fišing kraje gesla, s katero vas goljufi skušajo prepričati, da jim izdate svoje geslo, nato pa brez težav dostopajo do vašega računa."

In tretja? Trditev, da narobe vpisan PIN na bankomatu, prikliče policijo. "Neverjetno, ampak objava vsakih nekaj mesecev zaokroži med Facebook prijatelji. Lahko samo upamo, da še nihče ni poskusil." Pri SI-CERT ob tem malo za šalo malo zares sprašujejo, kaj bi storili, če bi bila vaša PIN številka 1331. "Če vpišete napačen PIN, nikakor ne boste priklicali policije, niti vam bankomat ne bo izplačal denarja. Zato raje ne delite objave."

Ste nasedli kateri od objav?

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 3
 
okeanos 11.01.2017 15:21:06
Točno vidiš kdo deli takšne objave, ponavadi vedno eni in isti z nižjim iq. Mogoče se kakšen starejši pojavi vmes, ampak mu ne zamerim, ker pač ni vešč tehnologije. Tisti, ki pa dnevno uporabljajo tehnologijo in nasedajo na takšne fore pa so milorečeno neumni (ponavadi tudi pišejo "gdo", "gdaj", itd.)
 
kekče 11.01.2017 15:19:29
ne nismo nasedliin nikoli ne bom nasedu portalu ki ga zasedajo sami norci..
shaft6 11.01.2017 15:31:47
Nimam Facebooka in sem ponosen na to.
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Ali podpirate predlog o uvedbi obveznega zdravstvenega nadomestila?

calculate
glossary
indexes
indexes