18.01.2017
LJ
-0° / -5°

Tako veste, da je šunka dobra

Se sprašujete, kako v poplavi vseh izbrati najboljšo šunko za velikonočni zajtrk? Ko jo imate doma, jo je treba le še skuhati ali speči, narezati in postreči. Najtežje jo je izbrati.

Najdražja šunka na svetu se imenuje huelva; stegno stane 4100 evrov. Na tržišče jo je postavil Katalonec Eduardo Donato, ki že 26 let proizvaja šunko iz edinstvene sorte prašičev iberski jabugo. Letno proda okoli 80 kosov in po njegovih besedah noče biti poznan kot človek, ki prodaja najdražjo, temveč najboljšo šunko, "saj so zanjo potrebna desetletja potrpljenja, strasti in zadovoljstva".

Njegovi prašiči so strogo ekološko vzgajani. Pasejo se na pašnikih ob slapovih in hrastovih gozdovih. Hranijo se s hrastovo skorjo in zelišči. Šunka zori tudi do šest let, kar pomeni, da mora preteči tudi 10 let od skotitve prašiča do končnega proizvoda - šunke.

Šunka
Šunka s kostjo je okusnejša. (Foto: Thinkstock)

Vrsta jabugo prašičev je tik pred izumrtjem, saj je zelo občutljiva in dovzetna za prašičjo kugo. Vzgaja jo le peščica, saj poleg občutljivosti tudi zelo počasi raste. Pred dosegom želene teže mora dopolniti vsaj tri leta. Obenem se včasih rodijo prašiči brez pigmenta, ki je značilen za ibersko šunko.

Na vprašanje, zakaj ne širi proizvodnje, Donato odgovarja, da njegova odgovornost do okolja zahteva omejeno proizvodnjo. Dodal je, da so njegovi prašiči zdravi in zadovoljni. Živi in dela v Maladuu, kjer se mu je pred šestimi leti pridružila hči Marta. Od takrat skupaj vodita posel ter prejemata naročila iz Francije, Belgije, Nemčije, Avstrije, Madrida, Barcelone, Luksemburga, Hongkonga in od drugod.

Za velikonočni zajtrk verjetno ne boste izbrali najdražje, lahko pa izberete najboljšo ali vsaj dobro. Začnimo pri osnovah: šunka je zadnja noga prašiča, ki je lahko prekajena, posoljena, sušena na zraku, starana, kuhana ... Za tradicionalno velikonočno bo najbolj primerna soljena, prekajena in nato skuhana. Lahko pa jo pripravimo na različne načine - jo skuhamo, spečemo ali pripravimo v testu. Preverite recepte za okusno velikonočno pojedino ...

In kako prepoznati dobro šunko? Številni proizvajalci obdelajo šunke tako, da vanje vbrizgajo mešanico vode, soli, sladkorja, pa tudi beljakovin in vlaknin, da si znižajo stroške in povečajo količine.

To vse prodajajo; količina vode določi njeno kakovost, najdete jo na etiketi:

Šunka
Pred izbiro prekajene šunke pozorno preberite deklaracijo. Najboljša je iz enega kosa mesa in s čim manj vode. (Foto: Thinkstock)

- Najboljša in tudi najdražja šunka ima nežen okus po kotletu. Je iz enega kosa mesa in brez zgoraj omenjenih dodatkov.
- Šunka v "naravnih sokovih" ima dodanih do 10 odstotkov vode in ob pečenju ohranja sočnost. Cena za dobro šunko je ugodna.
- Šunka z dodanih do 15 odstotkov vode.
- Najslabši šunki dodajo toliko vode kot lahko. Lahko je ima tudi več kot 50 odstotkov, kar mora biti označeno na etiketi. Dejansko je takrat več vode kot mesa.

Boljša je šunka s kostjo, saj je okusnejša. Ob odstranitvi kosti jo morajo proizvajalci obdelati, da ne razpade med rezanjem, zato je lahko bolj čvrsta. Če ne dobite šunke brez kosti, izberite tako, ki ima najbolj naraven videz, saj je bila najmanj obdelana.

Pa lepe praznike in dober tek!

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 18
SAF1 26.03.2016 11:17:15
Jaz samo vem da od domače, ali z dežele nikoli več ne kupim šunke, šunka je brez okusa. Preveč sranja not zabijejo pa meso izgubi celoten okus.
BlackOnyx 26.03.2016 08:37:15
Ste se kdaj vprašali zakaj se na primer meso in jajca uživajo ravno na Veliko noč? Gre dejansko za cerkveni nauk, ki ga je Cerkev uspela uspešno vcepiti večini prebivalstva v zahodnem svetu že v zgodnjem otroštvu. In sicer bi naj šlo za določeno simboliko, da suho meso simbolizira Kristusovo telo, rdeči pirhi pa naj bi simbolizirali kaplje krvi... Vendar pa je prav v velikonočnem času uživanje mesa enako kot bi človek vzel nož in ga zabodel Kristusu direkt v srce! Namreč, prvi kristjani (torej prakristjani) kot so bili na primer Jezus Kristus in apostoli, ti so bili vegetarijanci. Vpišite v iskalnik: Jezus in prvi kristjani so bili vegetarijanci. Po prastarih zapisih - katere je v zgodovini Cerkev skrila, ti pravijo, da Jezus ni užival mesa ter je zmeral učil, da je treba živali ljubiti in ne ubijati. Biblija kot jo poznamo dan danes je precej ponarejena. V Stari zavezi krvoločen Bog poziva k umoru, ropu, h genocidu in klanju živali. Tudi v Novi zavezi se že od vsega začetka pojavljajo velika neskladja. Kasneje so besedila brez pomislekov ponarejali naprej. V katoliškem Katekizmu, ki ga je napisal predhodni papež Ratzinger, piše: -> 2417 Bog je dal oblast nad živalmi človeku, ki ga je ustvaril po svoji podobi. Zakonito je torej uporabljati živali za hrano in izdelovanje obleke. Dovoljeno jih je udomačiti, da človeku pomagajo pri njegovem delu in razvedrilu. Medicinski in znanstveni poskusi na živalih so naravno sprejemljivi postopki. ->2418 … Prav tako je nedostojno za človeka trošiti zanje vsote, ki bi prvenstveno morale lajšati bedo ljudi. Živali smemo ljubiti, ne moremo pa jim izkazovati naklonjenosti, kakršno dolgujemo samo osebam. ->2293 Osnovno znanstveno raziskovanje kakor tudi uporabno raziskovanje sta značilen izraz človekovega gospostva nad stvarstvom. Cerkev se pri tem ne more sklicevati na Jezusa iz Nazareta. Kajti Jezus je ljubil živali in prodajalce živali je z bičem pregnal iz templja. Da Jezus Kristus na Zemljo ni prišel le za ljudi, marveč tudi za živali, je očitno že z njegovim rojstvom v betlehemskem hlevu –- na svet je prišel med živalmi. Spisi, ki niso vključeni v Biblijo, kažejo, da so bili Jezus in njegovi učenci vegetarijanci.
SAF1 26.03.2016 11:20:14
Biblija ni ponarejena, ampak je kopirana iz starih/antičnih mitov. Samo druga imena in drugi kraj, so drugačni, ker je tako lažje farbati ljudi. Isto kot tisti kakec telenovele, vse je isto, samo drugi igralci in druga imena.
 
profi111 24.03.2016 00:23:00
meni nihče in nikdar ne bo vsiljeval nekih običajev in mi vsiljeval svojo voljo!!Ga ni!!
 
profi111 24.03.2016 00:20:32
Živite zdravo in ne pustite kar vam vsiljuje vera zaradi njihovih bolanih običajev ,ki dela že vojne vso zgodovino in tudi še sedaj!!!
 
Kondor2 23.03.2016 15:06:35
doma narejena šunka je najboljša,tiste kupljene v trgovini še mimo domače niso šle,zakaj moram domačo šunko kuhat 1,5 ure ta trgovinski šmorn je pa kuhan v pol ure
 
Larsen 23.03.2016 14:21:13
Uau kak nasvet kako izbrati dobro šunko?!?!?!? Res ste strokovnjaki:)) Hehe in kako izgleda "najbolj naravna"????
 
nono1234 23.03.2016 12:25:15
Hvala lepa za 10 let staro šunko. Tudi če je pozlačena, je še vedno samo šunka in to stara, nič več od tega !
bubamara 23.03.2016 11:57:24
Slovenske šunke ne boste našli v SLO trgovinah, ker SLO pujsov je tako malo, da še kmetje za svoje prijatle nimajo dosti mesa.
urosq 23.03.2016 15:03:30
buba,če si na sliki res ti imam zate domačo ,,šunko,,
 
_alpe_ 23.03.2016 11:10:33
Ko smo ravno pri šunkah, je potrebno na meji dat opozorilo. Pozor velikonočni prazniki! Na jedilniku obvezna svinjina, porcofobi, bili ste opozorjeni. :D
luckyss.. 23.03.2016 10:18:54
"Hranijo se s hrastovo skorjo in zelišči. " Ta izjava je ena bolj "bolanih" celo za te strani ;)
_alpe_ 23.03.2016 11:38:10
Zakaj pa? Poznaš to vrsto prašiča, da veš s čim se prehranjuje?
24chickens 23.03.2016 21:04:13
Pasejo pa se ob slapovih...ha,ha....... Nad obzorjem mavrica,nekje v bližini pa svizec zavija čokolado:::::ha,ha .Marketing,da dol padeš!
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Ste tudi vi prepričani, da je petek 13. slab dan za posel, delo in nakupe?

calculate
glossary
indexes
indexes