21.02.2017
LJ
10° / 4°

Tako je biti turist v Severni Koreji

Severna Koreja ni ravno destinacija za oddih. Pred nedavnim so ob aretaciji ameriškega študenta sporočili, da so turisti pri njih varni, če se le držijo pravil.

Naštejmo nekaj pravil, ki se jih morajo držati turisti med obiskom Severne Koreje: Zahodnjaki se ne smejo preveč pogovarjati z vodičem o zunanjem svetu in lahko bivajo v samo enem hotelu v Pjongjangu. Ne smejo fotografirati kipa vodij, če ne bodo zajeli celotnega telesa. Približki obraza niso dovoljeni.

Bolje se je držati pravil. Namreč, ob pridržanju ali aretaciji vam bodo zahodne države težko pomagale po diplomatski poti, kar zelo dobro ve tudi 21-letni ameriški študent Otto Frederick Warmbier, ki so ga 2. januarja prijeli zaradi "sovražnih dejanj". Po koncu ture v organizaciji Mladih pionirjev je skušal odleteti iz Pjongjanga. Po njegovem prijetju je državna televizija poročala, da ga zaslišujejo zaradi "protidržavnih dejanj". Obtožili so ga vstopa pod pretvezo turista, "ki je imel v resnici namen porušiti temelj enotnega duha državne skupnosti s tihim soglasjem ameriške vlade". Je tretji Zahodnjak, trenutno zaprt v Severni Koreji.

Turisti
Turisti med vkrcanjem na letalo Air Koryo (Foto: AP)

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un po lanski polletni prepovedi vstopa turistom sicer znova pospešeno vabi na obisk. Prepoved je bila "zaradi strahu, da bi v državo prinesli ebolo". Leta 2014 so sprejeli 100.000 obiskovalcev, večinoma iz sosednje Kitajske. Njihovi načrti so veliki – v letu 2017 računajo na milijon, v letu 2020 pa na dva milijona turistov.  

Zahodnjaki, ki so bili v Severni Koreji, izkušnjo opisujejo kot čudno, a ne strašno. Po besedah Američana Ryana Romanchuka, ki je bil v državi leta 2011, je lahko nevarno samo, če se greš civilno nepokorščino. "Videl sem, kako so skušali fotografirati vojaške nadzorne točke ali prebivalce na ulici izven Pjongjanga. Če te dobijo, te lahko obtožijo vohunstva," je povedal za revijo Time.

Pravila so jasna in jih vsaki skupini turistov predstavijo domači vodiči. Obenem opozorijo, da vam bo matična država ob morebitnih težavah težko pomagala, še posebej, če si Američan. Earl Baron, ki si je Severno Korejo ogledal leta 2013, je povedal, da je bil obisk dobro načrtovan, da ga je skoraj povsod spremljal vodič. "Dobro sem vedel, kaj je dovoljeno in kaj ne. Vse so nam pojasnili, trije vodiči so nas skoraj vedno opazovali. Obenem so nas tudi na nek način zasliševali, da bi se prepričali, da res nimamo slabih namenov."

Britanka Becki Enright, ki je bila v Severni Koreji leta 2012, je bila previdna, a se je počutila varno. Prepričana je, da bi ji celo pogledali skozi prste, če bi nenamerno posnela neprimerno fotografijo. "Verjetno bi me samo prosili, naj jo izbrišem." Spominja se, da je učitelj zgodovine v njihovi skupini dejal vodički, da govori laži. "Takrat so mu rekli, da bo moral oditi, če naredi kaj podobnega. A na koncu ga niso kaznovali." Priznala pa je, da pazljivo izbirala besede. "Pazila sem tudi v hotelski sobi, saj nikoli ne veš, kaj je v njej."

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 8
ADRR 25.01.2016 15:15:45
Npr tudi v Dubai-u ali kakšnih muslimanskih mestih in državah moraš dobro vedeti kaj lahko in kaj ne, drugače te gladko pospravijo. Po možnosti ti še izvedejo njihovo širiatsko pravo in je konec s tabo. S Koreja je mala malca.
 
RamzesII 25.01.2016 12:32:30
V dveh hotelih hkrati ne moreš bivati.
 
kiboko 25.01.2016 11:59:40
Toliko je lepih in vabljivih lokacij na svetu, zakaj riniti v takšno državo, kjer lahko obtičiš v zaporu za prazen nič.
NightStalker 25.01.2016 12:27:07
ne bo držalo, če se držiš pravil, si popolnoma varen, v bistvu je to potem ena najvarnejših destinacij sploh, npr. londonske ulice so precej bolj nevarne, če ne veš kje hodiš, da ne omenjam centralne in južne amerike, in celotne afrike ter dobrega dela bližnjega vzhoda
RamzesII 25.01.2016 12:33:12
Ti se jih lahko držiš, a kaj ko se drugi ne, ...
Simon Marini 25.01.2016 11:56:40
Enkrat so turisti dobili za zajtrk cel pladenj naribane čebule. Ni šala.
SkokecPokec 25.01.2016 11:16:13
Če bi spoznal kakšno samsko korejko, bi kar tam ostal...
 
Bruhalnica24 25.01.2016 11:07:21
Seveda, Američani jim zavidajo njihovo svobodo....... V Ameriki so v letu 2015 policisti pobili 1040 civilistov...Ogromno pred kamerami, tu še jim Kim ne seže do kolen...
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Vas je strah, da se ne boste znali prilagoditi digitalizaciji in da boste ostali brez dela?

calculate
glossary
indexes
indexes