KORISTNO

Tako lahko privarčujete in udobno živite

Natisni
Udobje v domu lahko zagotovimo na več načinov. Predvsem je pomembno, da ukrepe prilagodimo našim navadam in potrebam, saj se bomo le tako doma počutili prijetno, hkrati pa bomo dolgoročno tudi kar nekaj privarčevali. Ob hitrem tempu življenja poskrbimo tudi za varnost.

Udobje v domu je tesno povezano z elektriko in ogrevanjem.
Udobje v domu je tesno povezano z elektriko in ogrevanjem.FOTO: Profimedia

Vsi stremimo k temu, da bi si za štirimi stenami lastnega doma ustvarili kar se da prijetno, udobno in varno bivalno okolje ter da bi bilo naše bivanje čim bolj ugodno. Ravno visoki zneski na položnicah, predvsem tistih za ogrevanje in elektriko, namreč večini povzročajo sive lase, tako elektrika kot ogrevanje pa sta kot vemo tesno povezana tudi s samim udobjem. Ko se torej odločamo za gradnjo novega doma, prenovo obstoječega ali pa za zgolj minimalne ukrepe, moramo biti pozorni na cel kup dejavnikov, ki nam bodo več let oziroma desetletij zagotavljali varnost, udobje in seveda tudi prihranke. Sploh v zadnjih letih, ko se je povečala ozaveščenost o pomenu doseganja večje energetske učinkovitosti v domu za udobnejše bivanje in dolgoročne prihranke, vsi iščemo rešitve v tem kontekstu. Mnogi zmotno mislijo, da so načini, s katerimi lahko prihranimo, povezani z veliko začetno investicijo, a ni nujno tako. Res je, da je dolgoročno edini smiselni ukrep celovita energetska sanacija, saj je večina starejših stavb (tudi stanovanjskih hiš) energetsko zelo potratna, a z nekaj manjšimi in cenejšimi ukrepi ravno tako lahko bistveno izboljšamo stanje in si zagotovimo nižje zneske na položnicah. K temu je med drugim veliko pripomogla pametna tehnologija; za popolno udobje, nadzor in celo varnost bodo tako poskrbeli tudi posameznikom prilagojeni paketi A1 Smart Home.

Večje prihranke dolgoročno zagotavljajo večje energetske sanacije, lahko pa že z nekaj preprostimi ukrepi znižate zneske na položnicah za elektriko in ogrevanje.
Večje prihranke dolgoročno zagotavljajo večje energetske sanacije, lahko pa že z nekaj preprostimi ukrepi znižate zneske na položnicah za elektriko in ogrevanje.FOTO: iStock

Kaj lahko storite za večje udobje in prihranke?

Večji posegi v domu

Če živite v starejši in energetsko potratni stavbi, je vsekakor najbolje investirati v vsaj delno prenovo, tam, kjer je situacija najbolj kritična. Morda je začetna investicija v nekaterih primerih nekoliko večja, a treba se je zavedati, da se ta lahko povrne že v nekaj letih, mesečni prihranki pa so v nekaterih primerih lahko tudi več kot 50 odstotni.

● Res je, da v tem času še vedno razmišljamo, kje in kako se bomo ohladili, a roko na srce, poletje se počasi, a vztrajno bliža koncu, ogrevalna sezona pa bo zdaj zdaj tu. Že sedaj je torej pametno razmisliti bodisi o menjavi energenta bodisi o posodobitvi ogrevalnega sistema, v kolikor vas vsako zimo stiska pri srcu zaradi astronomskih stroškov.

● Tako večje udobje kot prihranke lahko zagotovi tudi kakovostna izolacija, pa naj gre za zunanje stene, strop, podstrešje ali klet. Na tem mestu lahko omenimo tudi kakovostno strešno kritino, za večje udobje pa tudi talne obloge.

● Toplotne izgube lahko preprečite oziroma bistveno omejite tudi z vgradnjo kakovostnega stavbnega pohištva. Skozi dotrajana okna in vhoda vrata namreč uide ogromno toplote. Do neke mere situacijo lahko izboljšate tudi z montažo naprednih senčil.

● Kot rečeno, so v mnogih gospodinjstvih težava tudi visoki stroški za elektriko. Znižate jih med drugim lahko z nakupom novejših gospodinjskih aparatov in drugih naprav. Na srečo je namreč tehnologija do danes že tako napredovala, da so novejše naprave in gospodinjski aparati 'pametni' in energetsko varčni, v nasprotju s starejšimi, ki so energetsko zelo potratni.

Počasi, a vztrajno se bliža ogrevalna sezona, ki žal prinaša tudi višje stroške ogrevanja.
Počasi, a vztrajno se bliža ogrevalna sezona, ki žal prinaša tudi višje stroške ogrevanja.FOTO: Profimedia

Preprosti ukrepi

Omenjeni načini so sicer zelo učinkoviti, res pa je, da si jih vsak ne more privoščiti. A nič zato, do neke mere stroške v gospodinjstvu lahko znižate tudi s preprostimi ukrepi, ki ne zahtevajo večjih gradbenih posegov. V prvi vrsti naj izpostavimo predvsem racionalno rabo.

● K racionalni rabi sodi preudarno ravnanje z elektronskimi napravami in gospodinjskimi aparati; med drugim se je na primer pranja in sušenja perila najbolje lotiti med 22. in 6. uro med delavnikom ter med vikendom, ko je elektrika cenejša, pralni in pomivalni stroj uporabljajte le takrat, ko sta polna, temperaturo zamrzovalnika nastavite na –18°C, računalnike, televizijske sprejemnike in hi-fi naprave ne puščajte v stanju pripravljenosti, polnilnik telefona in tudi kakšne manjše električne pripomočke izključite iz vtičnice, če jih ne uporabljate, sproti ugašamo luči v stanovanju ...

● Z racionalno rabo lahko znižate tudi stroške ogrevanja. Namesto da v domu nastavite nepotrebno visoke temperature v hladnejših mesecih, jih raje za stopinjo ali dve znižajte in si oblecite kakšen pulover. To je tako s finančnega vidika kot z vidika udobja veliko bolj smiselno. Ravno tako ni potrebe, da vse prostore v stanovanju ogrevate 24 ur na dan. Ogrevajte predvsem prostore, ki jih redno uporabljate, v sobah, ki jih uporabljate le tu in tam, pa raje izklopite radiator.

● Če imate navadne ventile, jih čim prej nadomestite s termostatskimi. Z navadnimi je namreč reguliranje temperature na radiatorjih zelo oteženo. Ko ventil zapremo, je namreč radiator hladen, a ko ga le malce odpremo, je lahko že zelo vroč. Termostatski ventili pa imajo po obodu glave številke, ki označujejo odprtost ventila. Z vgradnjo termostatskih ventilov je tako uravnavanje dotoka vode v radiator in posledično temperature v prostoru lažja, s tem pa lahko prihranite tudi do 20 odstotkov. Prihranki so lahko še večji, če so termostatski ventili povezani s senzorjem gibanja in se prilagajajo navadam, na podlagi katerih se nato prilagodi tudi temperatura v prostorih.

● In ko smo že pri pametni tehnologiji - ena izmed odličnih rešitev za dom, tako za povečanje udobja kot za zmanjševanje stroškov, je storitev A1 Smart Home, ki je povsem enostavna za montažo in uporabo, hkrati pa tudi cenovno ugodna. Omogoča, da ne glede na to, kdaj in kje se nahajate, s pomočjo napredne mobilne aplikacije, ki se prilagaja vašim navadam, upravljate z vsemi pametnimi napravami v vašem domu. Med drugim tudi s termostatom. Ta se sam uči vaših vzorcev bivanja in vsak dan bolje prilagaja temperaturo v vašem domu, lahko pa jo nastavljate tudi sami, celo na daljavo. Tako boste v svojem domu poskrbeli za energijsko učinkovito in udobno ogrevanje. Podobno je tudi z upravljanjem razsvetljave in ostalih električnih naprav. Izbiro pametnih naprav prilagodite svojim potrebam, tem pa prilagodite tudi sam paket storitev A1 Smart Home. Poleg udobja namreč lahko poskrbite tudi za popolno varnost in nadzor doma, celo kadar ste odsotni. Aplikacija vas bo namreč obveščala o dogodkih, ki jih bodo zaznale naprave v vašem domu.

Ne glede na to, kdaj in kje se nahajate, lahko s pomočjo napredne mobilne aplikacije, ki se prilagaja vašim navadam, upravljate z vsemi pametnimi napravami v vašem domu.
Ne glede na to, kdaj in kje se nahajate, lahko s pomočjo napredne mobilne aplikacije, ki se prilagaja vašim navadam, upravljate z vsemi pametnimi napravami v vašem domu.FOTO: Arhiv ponudnika

● Na položnicah se bo poznalo tudi, če boste toploti preprečili, da bi uhajala iz stanovanja. Eden izmed načinov je ta, da pred zimo zamenjate ali dopolnite tesnila na oknih in vratih. Ne pozabite niti na stavbno pohištvo v prostorih, ki jih ne uporabljate, ravno tako izolirajte vrata, ki vodijo na podstrešje. Notranja vrata zapirajte, da topel zrak ne uhaja tja, kjer ga ne potrebujete.

Naj bo torej v vašem domu za varnost in udobje kar najbolj poskrbljeno.

Sponzorirana vsebina