21.01.2017
LJ
/ -11°

Hrvaški novinarji odkrili, kako goljufajo turiste na Jadranu. Nikoli več ne boste naročili ocvrtih lignjev

Gostom na morju namesto lignjev včasih postrežejo veliko cenejše leteče lignje in zaračunajo škarpeno, čeprav gre za morsko lastovko ali kokota, so ugotovili hrvaški novinarji. Zelena solata ponekod stane kar osem, mešano meso na žaru pa 20 evrov.

Novinarji Slobodne Dalmacije so obiskali več gostincev in trgovcev na Jadranu, od Rovinja preko Opatije, Zadra in Splita, pa vse do Dubrovnika.

Za dve jajci na oko z malo šunke so plačali 110 (14,60 evra), za pico 90 (12 evrov), za solato s tuno 115 kun (15,30 evra). Cena porcije mešanega, večinoma svinjskega mesa, se je gibala med 120 in 150 kunami (med 16 in 20 evri). Kapučino je bil 35 (4,70 evra), dva decilitra piva 18 kun (2,40 evra).

Po njihovih navedbah so take cene v številnih restavracijah, picerijah, gostilnah, kavarnah in slaščičarnah, kjer naj bi zaračunavali celo 300 odstotkov več kot je dejanska vrednost hrane in pijače.

Turisti
Turisti v središču Hvara, kjer so cene v lokalih zelo visoke. (Foto: Thinkstock)

Njihovi novinarji so ugotovili, da so marsikje cene v sezoni potihoma dvignili od 15 do 50 odstotkov. "Gostom sem priporočila restavracijo v središču Splita. Vrnili so se šokirani. Navadna zelena solata je bila 60 kun (osem evrov), kozarec odprtega hišnega vina 35 kun (4,70 evra)," je povedala najemodajalka sob.

Inšpektorji ne morejo ukrepati, če so cene navedene na ceniku in za vse enake.

Po besedah gostinca iz Dubrovnika, ki ni želel biti imenovan, v središču mesta v več restavracijah goljufajo goste, tako da jim ponudijo lignje, postrežejo pa tako imenovane leteče lignje ali ligunje po hrvaško. Razlika v nabavni ceni je ogromna - kilogram prvih je od 100 do 200 kun (od 13,30 do 26,60 evra), kilogram drugih pa 15, 20 kun (dva, 2,70 evra). "Izračunajte, koliko je vredna prevara. Eden od gostincev je v Istri kupil nekaj ton letečih lignjev, jih narezal in zamrznil. Celo poletje jih bo ocvrte prodajal in za porcijo računal 80, 100 kun (10,60, 13,30 evra). Gostje ne bodo občutili razlike, on pa bo samo pri enem kilogramu zaslužil 400 kun (53,20 evra)."

Eden od gostincev v Splitu je razložil, koliko zaslužijo s picami. "Cela pica z najboljšo šunko, sirom in gobami vsega skupaj stane 10 (1,30 evra), največ 15 kun (dva evra). Izven središča stane 40, 50 kun (5,30, 6,70 evra), v centru pa je dvakratna cena."

In ko se domači gost pritoži zaradi draginje, mu po navedbah Slobodne Dalmacije številni pojasnijo, da gre za cene za tujce, medtem ko imajo domačini popuste. Tovrstno poslovanje pa je nezakonito in diskriminatorno. Če jih dobijo inšpektorji, jih lahko oglobijo za najmanj 3000 (400 evrov) in največ 50.000 kun (6650 evrov).

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 99
 
5enun 28.06.2016 18:01:59
Jaz grem zato najraje v apartma, kjer si lahko kuhaš sam. Spoznaš kakega domačina, ki ti pove za poceni dobro ribarnico in uživaš v morski hrani, ne da bi se držal za glavo od višine zneska. Je pa tako, kot je že en prej omenil. Dokler turisti tak sistem podpirajo, ga bojo tudi gostinci izvajali - koneckoncev se gre vsem le za dobiček. Žalostno, temveč v tem na glavo obrnjenem svetu, resnično.
kurcvasgleda01 17.08.2016 14:09:18
++++++++++++
 
kor22 28.06.2016 11:10:35
na korčuli so ble cene normalne, naprimer ramsteak je bil 100 kun z prilogo, kar je ceneje kot pr nam v mariboru, vse drugo pa čist iste cene kot tu + ko sem bli zadni dan v restavraciji in ker smo bli redni gosti smo to omenli natakarici in na koncu pride celo račun gor pa pijača vse cena 0,00 kun, pa je rekla kuča časti pijačo.
mobutu 27.06.2016 06:45:25
...in še naprej bom dal služiti Hrvatom na Jadranu, kot albancem na slovenski obali. ..!!??
jesenvoyo 29.06.2016 06:28:44
Nikoli ne izbiram komu dam služiti ampak gledam, da za svoj denar dobim čim boljše in primerno ceno.
Bestseller 05.01.2017 23:56:57
hahaha pa saj tudi tudi restavracije na hrvaski obali imajo albanci cez :)
 
sladkorck 26.06.2016 22:07:55
Take smole v Zadru nismo imeli je pa ležalka na plaži 20 kun in ko je prišel zaračunat nama ni dal računa ,šele ko mu je mož reku da bo na recepciji povprašal se je čez pol ure vrnil z računom tisti dan sva bila prva ki je prinesu račun prej pa računov ni izdajal,drugi dan sva pa opazila da je nosil s seboj prenosno blagajno in izdajal račune
bullitt 26.06.2016 21:19:28
ne jem zunaj, ker mi je kolega povedal, kaj se dela po restavracijah, pri nas in drugod, ne hvala
Tadej Bučar 26.06.2016 21:23:32
Hehe sej ne rabiš. Vprašaj še drugega kolega, kaj se dela v proizvodnji hrane. Pa kaj vse je notri. Tud v kruhu maš recimo cel kup smeti, celo svinjino. Ja, v skoraj vsakem kruhu.
mentorhercul 26.06.2016 21:18:51
Prave cene, saj drugače ne moreš porabit 2 jurja........
 
DIWG 26.06.2016 18:50:42
V LJ taxist za 5km računa 10€. Za 10€ si jaz kupim 10 litrov nafte in se peljem 200 kilometrov.
Jan Lovše 26.06.2016 21:14:28
nemogoče, ker ne vem ker taksi ma več kot 0,9eu/km
Gašper Mikolič 26.06.2016 22:02:58
vsak na zelezniski postaji, vsak pred klinicnim centrom.. prakticno vsak ki ga ne poklices ampak se usedes v njega ko ga vidis..
janezccc 26.06.2016 22:27:50
Ker to vemo, ane, ga pač pokličeš in v 3-5- minut je tam. Ne rabiš ravno hude inteligence za to, ali pač?
nekdotukaj 26.06.2016 23:51:30
Hmm, 2013 so uvedli najvišjo dovoljeno ceno za kilometer, ki je 1,5€. Ne vem, če se je kaj spreminjalo od takrat...
 
Kolani 26.06.2016 18:22:15
kdor si ne more privoščit Hrvaške, naj gre pač v Tručijo. Baje je letos full poceni. Za prestiž je pač potrebno malo bolj v žep seči.
Milč007 26.06.2016 18:27:41
Prestiž pa Hrvaška????? Prej dopustniški raj za zahodnoevropske proletarce.
OpaZokiStyle 26.06.2016 18:41:35
se strinjam. Tja hodi vzhodna evropa, od zahodnjakov pa tisti iz nižjega razreda (snažilke, fizički radniki,...), že malo bolj proti srednjemu razredu pa si lahko privoščijo že Grčijo, Španijo, Italijo,...
bullitt 26.06.2016 21:06:00
da se ne boš pokakcal, grčijo si vsak lahko privošči, pa ne žali, ker ti r
bullitt 26.06.2016 21:06:24
...radniki kruha dajejo
 
OpaZokiStyle 26.06.2016 18:06:56
No, proti italijanom so še vedno amaterji. To da dobiš nekaj drugega kot si naročil ali ponaredek, je res goljufija. Drugače pa je pač treba zahtevati cenik. Če je račun na koncu ustrezen cenam na ceniku je to to, sicer ga zavrneš. Če se ti zdijo cene na ceniku predrage pa se dvigneš in greš jesti drugam. In ja, malo ven iz strogega centra so tudi v zahodnih turističnih metropolah lahko cene veliko ugodnejše. Primerjajte kavo v Benetkah v baru nekje ob kakem zakotnem kanalui in na samem Trgu svetega marka. Faktor: krat 5!
 
Milč007 26.06.2016 18:01:39
Pa kaj ste tolko navalili na te kalamare, ki se štejejo za ribo 3, kvalitete. V normalnem svetu so prigrizek za usput ne pa glavna jed. Sicer pa pri nas že 30 let nisem jedel prav narejenih. Že dolgo goljufajo in porcijam dodajajo ustnike in jih valjajo v moko in jajce, da je porcija videti večja. Pravi so valjani samo v moki.
OpaZokiStyle 26.06.2016 18:08:03
Pravi so baje v testu, te pa itak redko najdeš tudi pri nas!
Milč007 26.06.2016 18:11:50
To testo je samo angleška podobna fish and chips finta, ki cvrtje nardi 2 x večje.
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Ali podpirate predlog o uvedbi obveznega zdravstvenega nadomestila?

calculate
glossary
indexes
indexes