19.02.2017
LJ
/ 3°

Tako se lahko rešite, če obtičite na zasneženem vozišču

Če obstanete, izmenično menjajte v prvo in v vzvratno prestavo, da bo vozilo šlo malo naprej in malo nazaj. Ponavljajte, dokler se ne izkopljete s snega. Premiki naj bodo počasni in umirjeni, gume se morajo dobro oprijeti podlage.

Temperatura v avtomobilu naj med vožnjo ne bo previsoka, da ne boste zaspani.

Pri varni vožnji v zimskih razmerah je poleg veliko vozniških izkušenj in znanja nujno, da je vaše vozilo primerno opremljeno. Čeprav so zime bolj blage kot pred leti, se moramo nanje pripraviti vsi vozniki. Med vožnjo v zimskih razmerah vas ne sme biti strah, treba pa je biti pozoren in previden.

Upamo, da je odveč opozorilo, da brez zimskih pnevmatik ne smete na zasneženo cesto, četudi imate verige v prtljažniku. Poleg dobrih gum morate imeti dobre brisalce in dovolj tekočine za vetrobransko steklo, pri čemer je za vsak slučaj priporočljivo, da imate v prtljažniku rezervno. "Obvezna oprema" sta tudi metla oziroma ščetka za čiščenje snega z vozila in strgalo za led.

Zimska vožnja - 4
Napake na zasneženem in poledenelem cestišču so lahko tudi usodne, zato je treba biti med vožnjo še bolj previden in osredotočen. (Foto: Špela Zupan)

Avtomobil med vožnjo ne sme biti zasnežen, snega ne sme biti na strehi, na pokrovu motorja, na stranskih ogledalih, na registrskih tablicah ... Sneg ali celo led, ki med vožnjo pada z vašega vozila, lahko namreč ovira in je lahko zelo nevaren tako vas kot tudi druge voznike. Vedno preverite, ali so se brisalci zalepili za steklo zaradi ledu, in jih ne uporabljajte, če je led na vetrobranskem steklu. V nasprotnem primeru jih boste uničili.

Stekla med vožnjo ne smejo biti orošena. Novejša vozila imajo ventilacijo in gretje za vetrobransko in zadnje steklo, pa tudi za stranska ogledala. Če ga vaše nima, je treba pač usmeriti topel zrak v vetrobransko steklo in počakati nekaj minut, še bolj učinkovita je avto klima med gretjem. Morebitne preostale zamegljene dele lahko tudi obrišete s suho in čisto krpo.

Vožnja po zasneženem in ledenem vozišču naj bo umirjena brez hitrih premikov in manevrov. Volan obračajte počasi, vozite počasneje kot sicer in se držite hitrostnih omejitev. Varnostna razdalja naj bo večja, vozite v nižji prestavi. Zavirajte prej in manj sunkovito, da vas ne bi zaneslo. Zavorna pot je lahko dva, tri, celo do petkrat daljša. Pozorni bodite pri vključevanju na glavne ceste in avtoceste, saj se lahko zgodi, da voznik s prednostjo ne bo mogel tako zavreti ali ustaviti kot na suhem vozišču.

Med zimskimi razmerami se na pot odpravite samo s predpisano zimsko opremo. Upoštevajte prometno signalizacijo, ostanite strpni in vožnjo prilagodite razmeram na cesti. Ne prehitevajte plužnih skupin, saj lahko ogrožate svojo varnost in varnost drugih. Če obstanete zaradi zdrsa, obvezno uporabljajte odsevne jopiče.

Ob vožnji navkreber skušajte enakomerno pritiskati na plin in ne ustavljajte brez potrebe, saj lahko obtičite. Če pred vami obstane avtomobil, vozniku pustite dovolj prostora za vnovično speljevanje. Lahko se zgodi, da zdrsne in se začne nenadzorovano drseti nazaj. Pri speljevanju postopoma dodajajte plin in spuščajte sklopko, dokler ne začutite, da se vozilo dobro drži podlage. Če obstanete, izmenično menjajte v prvo in v vzvratno prestavo, da bo vozilo šlo malo naprej in malo nazaj. Ponavljajte, dokler ne začutite, da se gume dobro držijo podlage. Na koncu se boste izkopali s snega in speljali.

V idealnem svetu bi bile vse ceste suhe in čiste, snežne službe bi delale popolno. V resničnosti pa večkrat ne zmorejo takoj zaradi slabih vremenskih pogojev in drugih dejavnikov, tudi neodgovornih voznikov. Nekateri namreč prehitevajo plužne skupine, čeprav se verjetno zavedajo, da lahko zaradi zdrsa zaprejo cesto za vse, tudi morebitne reševalce in policiste.

Pozimi na cestah pričakujte nepričakovano. Na pot se odpravite prej in preverite razmere na cesti, pri čemer upoštevajte, da se lahko situacija nemudoma poslabša. Bodite pripravljeni, da boste v vozilu preživeli dlje kot ste načrtovali. Rezervoar za gorivo naj bo poln, da ob morebitnem zastoju ne boste obstali in ostali brez gretja. Polna naj bo tudi baterija mobilnega telefona. Za vsak slučaj imejte v vozilu tudi nekaj pijače in hrane, pa tudi topla odeja in nepremočljiva zimska obutev ne bosta odveč.

Izkušnje na zasneženem vozišču lahko delite v komentarjih!

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 18
 
BŠK 21.01.2016 19:45:50
Problem je ker te v avtošoli oziroma šoli vožnji nič o tem ne naučijo!
 
opazovalec_ 05.01.2016 07:13:54
Mal naprej pa mal nazaj, da ti ni dolgčas medtem ko čakaš na pomlad in otoplitev :)
 
jesenvoyo 05.01.2016 05:52:22
Jasno bi moralo biti, na koga se lahko obrneš, če cesta ni primerno očiščena za varen promet, policija pravi da ni za to pristojna. Tudi stanje cest bi moral nekdo kontrolirati in sankcionirati slabo delo tistih, ki so zato odgovorni.
 
116d 04.01.2016 22:27:18
Zelo dobro napisana in seveda vse drži . Kaj pa cestne službe včasih so bolj intenzivno urejala ceste . V blagajno se steče veliko več denarja saj je več vozil . Mislim da je tudi tukaj ključ do varnosti na voziščih ne samo v voznikih ki imajo oziroma nimajo ustrezne opreme ter pravilno urejenega vozila .
Volgangeg 04.01.2016 22:19:41
pa kaj meni se tudi gdaj obrne avto na cesti pa na sreco se dobro konca
 
sibirianhamster 04.01.2016 18:50:32
In kako naj to pocnemo z avtomatskim menjalnikom,ker moram vmes stopiti na stopalko za zavoro?
 
sejbobols 04.01.2016 17:09:26
Pa to so že Čuki pogruntal: "Še stara mama ... mal naprej pa mal nazaj ... " :)))))) To pa je članek ... od katerega bo imela korist edino AMZS! :)
bandit1 04.01.2016 18:03:38
In so mele familije po 10 otrok....pozimi so jih delali, ker poleti je bilo preč dela na kmetiji
Vlado Moravs 04.01.2016 16:43:57
Pa sem mislo, da na 24ur ne bodo odkrili tople vode, pa so jo...ha ha ha
lunatetrka 04.01.2016 16:20:09
Matr koliko enih nasvetov,da se ti sfuzla
 
Jure O 04.01.2016 16:03:59
avtorju članka svetujem...naj raje napiše... v DRUGO prestavo IN VZRATNO... kajti če daš v prvo, ti bodo kolesa mnogo prej zavrtela v prazno kot z drugo prestavo. lahko pa avtor sam poizkusi, bo najboljš. lp
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Bi sprejeli delo, zaradi katerega bi se vozili na drugi konec Slovenije?

calculate
glossary
indexes
indexes