KORISTNO

Tako so Hrvati delili denar

Natisni0
Usodnih 35 sekund.

Hrvaški ministrstvi za regionalni razvoj in sklade EU ter za gospodarstvo sta razveljavili razpis za pridobitev denarja iz evropskih skladov, potem ko so bile v javnosti objavljene informacije, da je bil glavni kriterij za izbiro hitrost prijave na spletni strani ministrstev. Sporni razpis je bil sklenjen v pičlih 35 sekundah.

Razveljavljeni razpis za izboljšanje konkurenčnosti in učinkovitosti malih in srednjih podjetij z informacijskimi in komunikacijskim tehnologijami je bil vreden 53,2 milijona kun (4,8 milijona evrov).

35 sekund

Hrvaški strokovnjaki za evropske sklade so opozorili, da so v preteklosti že bili razpisi, pri katerih je država o podelitvi evropskih sredstev odločala glede na hitrost prijave, namesto da bi denar zagotovila za najbolj kakovostne projekte.

Podjetniki, ki so nameravali pridobiti denar za svoje posle, so lahko poslali prijavo na spletni strani v sredo ob 11. uri, a sistem po 35 sekundah ni več sprejemal prijav, ker je znesek v tako kratkem času za 200 odstotkov presegel predvidena sredstva.

Zaradi tovrstne blokade sistema prijav je razpis zamudilo nekaj manj kot 600 podjetnikov, ki so želeli tekmovati s svojimi projekti. Mnogi so posumili, da gre za nepravilnosti v računalniškem sistemu, nekateri pa so izrazili tudi dvom v nepristranskost pri podelitvi sredstev.

Hrvaška ministrica za regionalni razvoj Gabrijela Žalac je najprej novinarjem pojasnila, da so se na ministrstvu za gospodarstvo odločili za razpis po načelu "kdor prvi pride, prvi melje", ker nimajo dovolj zmogljivosti, da bi o prijavah odločali glede na kakovost projektov. Naknadno je dejala, da je tovrstno odločanje na razpisih nesprejemljivo.

PREBERI ŠE
Javnost besna: Kako so darilni paketi za otroke iz socialno ogroženih družin končali v zasebnem katoliškem vrtcu?

Razpis bodo ponovili

Minister za gospodarstvo Darko Horvat je nato izjavil, da si želijo, da bi vsi, ki bodo zadovoljili razpisane kriterije, denar tudi dobili. Ocenil je, da so "zadeli" z razpisom, ker je odziv podjetnikov trikrat presegel ponujena sredstva. Napovedal je, da bodo razpis kmalu ponovili ter da bodo ponudili več denarja.

Kot so sporočili, načrtujejo, da bodo zaradi izjemnega interesa na vnovičnem razpisu ponudnikom ponudili 200 milijonov kun (27 milijonov evrov) nepovratnega evropskega denarja.

KOMENTARJI (0)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTAR Pravila za objavo komentarjev
PREKLIČI