19.02.2017
LJ
/ 3°

Na vlaku s prenosnim POS terminalom kradel s kartic?

Britanec je med vožnjo na ruskem vlaku opazil potnika s prenosnim POS terminalom v roki. Teoretično bi lahko kradel brez kakršnega koli stika, je ugotovil.

Paul Jarvis je opozoril na nov način kraje z brezstičnih bančnih kartic. Videl je, kako moški na vlaku kroži okoli potnikov s prenosnim POS terminalom. Dogodku naj bi bil priča v Rusiji, kjer naj bi že zabeležili več tovrstnih tatvin, poročajo tuji mediji.

Brezstična kartica
Prevaranti so vse bolj napredni (simbolična fotografija). (Foto: AP)

V teoriji bi moral za uspešno krajo zgolj odtipkati ceno manj kot 15 evrov in približati napravo k denarnici. Brezstične kartice, ki omogočajo plačilo manj kot 15 evrov brez vnosa PIN kode, ponuja večina slovenskih bank. Trdijo, da so tovrstne kartice celo bolj varne od klasičnih, in obenem poudarjajo, da v Sloveniji ni bilo nikakršnih zlorab.

Ni znano, koliko prevarantov uporablja tako tehnologijo, če sploh. Je pa dejstvo, da se jo da dobiti. A lahko se zaščitite. Najlažja je blokada čipa radiofrekvenčne identifikacije. Denarnico lahko tudi zavijete v aluminijasto folijo, lahko pa si kupite kartično držalo, ki onemogoča plačilo brez stika.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 8
 
Smotko2 19.02.2016 06:26:44
Za vse ki so v skrbeh banke omogočajo da za vsako plačilo bodisi maestro bodisi kreditna prejmeš sms. Strošek vsaj pri meni mislim da je 1 eur na kartico na mesec. Tako maš nek nadzor kaj se dogaja.
ssbobo 18.02.2016 18:58:02
Prav zanima me KDO se je spomnil ter začel pošiljati brezstične kartice kot zamenjava pretečenih ............. se pravi kartico ti pošljejo pa neglede ali hočeš ali nočeš imeti tako.................................. očitno NEKDO OMOGOČA nepridipravim, da si bodo lepo stregli okoli z raznoraznimi čitalniki kartic...................... LEPO LEPO bo očitno vodilna kasta poskrbela za raznorazne osebke kateri itak nikoli niso nič delal, pa se okoli vozijo v vozilih katera cena je kreplo preko par letnih plač navadnega delavca tu v Kurastanu
miran_ 18.02.2016 19:47:50
Lahko greš na banko in brezplačno izbereš motiv na kartisi in ti tako kartico tudi po parih dneh pošljejo po pošti in seveda pin tudi,stara bresstična pa se blokira takoj ko novo prvič uporabiš.Preverjeno saj sem sam zahteval navadno kartico.
 
Maj2016 18.02.2016 17:17:48
tako grem kupit eno rolo folije
bine1212 18.02.2016 16:10:16
Ne rabiš bit pameten, da veš, da takega načina plačevanja ni težko zlorabiti.
FesterAdams 18.02.2016 16:51:50
Jaz moram, ker bom sistem "transakcije" moral spet izpopolniti...
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Bi sprejeli delo, zaradi katerega bi se vozili na drugi konec Slovenije?

calculate
glossary
indexes
indexes