18.01.2017
LJ
-0° / -5°

To je najdražje mesto na svetu

Na seznamu je bilo letos precej premikov, saj so na razvrstitev precej vplivali nihanje valut, padanje cen nafte in geopolitična tveganja. "V skoraj 17 letih se ne spomnim tako nestanovitnega leta, kot je bilo lansko," je dejal urednik raziskave Jon Copestake.

Singapur
Singapur ostaja najdražje mesto na svetu. (Foto: Thinkstock)

Singapur se je že tretje leto zapored uvrstil na prvo mesto lestvice najdražjih mest na svetu. Hitro se mu približuje Hongkong, ki se je povzpel za sedem mest in se pridružil Zürichu na drugem. Prvo peterico sta zaokrožila še Ženeva in Pariz, ki je edino mesto med 10 najdražjimi, v katerem plačujejo z evri. Na šestem se je znašel London, sledita mu New York in Los Angeles, ki sta se med deseterico zavihtela zaradi močnega dolarja, prvi prvič po letu 2002. Na osmem mestu sta poleg mesta angelov še København in Seul.

Na seznamu Economist Intelligence Unit (EIU) je bilo letos precej premikov, saj so na razvrstitev precej vplivali nihanje valut, padanje cen nafte in geopolitična tveganja. "V skoraj 17 letih, odkar sodelujem pri raziskavi, se ne spomnim tako nestanovitnega leta, kot je bilo lansko," je dejal urednik raziskave Jon Copestake. V nekaterih državah so imele padajoče cene surovin namreč deflacijske učinke, v drugih pa so imele padajoče vrednosti valut za posledico izjemno inflacijo.

Na repu lestvice so se znašli glavno mesto Zambije Lusaka, kjer je življenje za dve tretjini cenejše kot v Singapurju, ter Bangalore in Mumbaj v Indiji. Sicer je življenje v povprečju najcenejše v mestih Južne Azije, kar polovica najcenejših 10 pa jih je v Indiji in Pakistanu.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Ste tudi vi prepričani, da je petek 13. slab dan za posel, delo in nakupe?

calculate
glossary
indexes
indexes