16.01.2017
LJ
-0° / -6°

Z elektronskim cestninjenjem naj bi pobrali 13 milijonov evrov več

Ponudbo za 99,99 milijona evrov so izbrali, ker je bila najugodnejša in najbolje ocenjena. Z elektronskim cestninjenjem za tovornjake bodo v letu dni predvidoma pobrali 13 milijonov evrov več.

Za elektronsko cestninjenje so bili izbrani konzorcij Telekom Slovenije in norveške družbe Q-Free Asa, ki so oddali ponudbo v vrednosti 99.991.795,10 evra brez DDV oziroma 121.989.990,02 evra z DDV.

Po pojasnilih Darsa so bile ponudbe ocenjene ob upoštevanju pogojev iz razpisne dokumentacije in na podlagi meril, ki so bila vnaprej opredeljena v razpisni dokumentacij, in sicer:

- skrajšanje roka za vzpostavitev,
- ponudbena cena in nivo tehničnih storitev, pri čemer je bilo vsako od meril ovrednoteno z določenim številom točk.

Avtocesta
Za elektronsko cestninjenje sta bila izbrana Telekom Slovenije in Q-Free. (Foto: Thinkstock)

Po izvedenem postopku pregleda in ocenjevanja ponudbe so kot ekonomsko najugodnejšo ponudbo izbrali konzorcija Telekoma in Q-Free Asa, ki je bila ocenjena z najvišjim številom točk. Rok za vzpostavitev sistema je leto dni od podpisa pogodbe, ki jo bo Dars sklenil po pravnomočni odločitvi o oddaji javnega naročila.

Ni izključeno, da bo kateri od ponudnikov vložil zahtevek za revizijo. Možnost pritožbe je že decembra ob odpiranju ponudb denimo nakazal direktor Kapsch TrafficComa Jože Hebar, ki je dejal, da bodo, če javnega naročila ne bodo dobili, izkoristili vsa pravna sredstva, ki so jim na voljo. Danes je dejal, da bodo zadevo najprej preučili in se nato odločali o nadaljnjih korakih.

V podroben pregled se bodo spustili tudi v Iskratelu, ki se je za posel potegoval s Skytollom. Od Darsa v nadaljevanju postopka pričakujejo, da bo zagotovil popolno preglednost do formalnega zaključka, vključno z dostopom do dokumentacije vseh ponudb in še posebej izbranega ponudnika. "Le na ta način bodo odpravljeni vsi dvomi glede izpolnjevanja pogojev in zagotavljanja ustreznosti izbrane rešitve. Gre za stomilijonski posel, ki je oddan dvornemu dobavitelju. Takšen projekt zahteva najvišje standarde transparentnosti," poudarjajo v Iskratelu.

V Cetisu, ki se je za posel potegoval skupaj z Autostrado in družbo Inženiring Informatika, medtem odločitve Darsa o izvajalcu elektronskega cestninjenja niso mogli komentirati, saj, kot so navedli, podrobnosti ostalih ponudb ne poznajo. "Prepričani pa smo, da smo skupaj z uglednimi tujimi partnerji z mednarodnimi referencami oddali kakovostno in korektno ponudbo. Verjamemo, da bomo s partnerji, s katerimi smo vzpostavili strateško partnerstvo, v prihodnje uspešno pridobivali projekte tako doma kot v tujini," so dodali.

Z izvedbo razpisa in predlaganim izborom najugodnejšega ponudnika sicer po pojasnilih Darsa zasledujejo:

- cilj čimprejšnje vzpostavitve finančno vzdržnega sistema, ki bo omogočal uporabniku in okolju prijaznejše, učinkovitejše in stroškovno smotrnejše cestninjenje. Po uvedbi sistema bodo cestninske postaje postale nepotrebne, s čimer bi omogočili hitrejši in varnejši promet za vse uporabnike.
- izpolnitev zahtev, ki jih glede zagotovitve interoperabilnosti elektronskih cestninskih sistemov postavlja evropska Direktiva o interoperabilnosti cestninskih sistemov.

Predvidevajo cestninjenje na avtocestah in hitrih cestah ter pričakujejo 13 milijonov evrov več priliva na leto. Kot pozitivne lastnosti na Darsu naštevajo še časovne prihranke, manjšo porabo goriva in boljšo prometno varnost.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Ste tudi vi prepričani, da je petek 13. slab dan za posel, delo in nakupe?

calculate
glossary
indexes
indexes