24.01.2017
LJ
-3° / -8°

Toliko vode dejansko porabimo za skodelico kave in za eno čokolado

Za skodelico kave dejansko porabimo 264, za eno čokolado 1720, za bombažno majico pa 2495 litrov. Za 100-gramski goveji zrezek porabimo 1542 litrov vode, za skodelico riža (100 gramov) 250, za manjše jabolko 82, za srednje velik krompir pa 29 litrov.

Vsak dan porabimo ogromne količine vode, predvsem z nakupovanjem in s potrošnjo vsakdanjih dobrin, opozarjajo v Zbornici komunalnih podjetij. 

Kava in čokolada
Toliko virtualne vode porabimo: za skodelico kave 264, za čokolado 1720 litrov. (Foto: Thinkstock)

Slovenska komunalna podjetja so v svojih mestih in krajih prikazala, koliko litrov vode se skriva v živilih in dobrinah, ki jih uporabljamo vsak dan. Poleg neposredno porabljene vode vsak dan porabimo še ogromne količine virtualne vode, kar skupaj predstavlja našo celotno porabo vode oziroma naš vodni odtis. Z nakupom sadja, zelenjave, mesa ali oblačil porabimo od nekaj sto do nekaj tisoč litrov vode. Po podatkih mednarodne mreže Water Footprint Network vsak od nas porabi 5000 litrov vode na dan.

Virtualna je voda, ki je porabljena za proizvodnjo in pridelavo dobrin ter ob nakupu ni vidna. Med drugim za 100-gramski goveji zrezek porabimo 1542 litrov vode, za skodelico riža (100 gramov) 250, za manjše jabolko 82, za srednje velik krompir pa 29 litrov. Za skodelico kave na primer dejansko porabimo 264, za eno čokolado 1720, za bombažno majico pa 2495 litrov.

Poleg prikaza so komunalna podjetja občane spodbujala, naj se odločajo za izdelke in živila, za katere je bilo porabljene manj vode, kupujejo lokalno pridelana živila ter se ravnajo po načelu odgovorne potrošnje in kupujejo zgolj tisto, kar potrebujejo.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Ali podpirate predlog o uvedbi obveznega zdravstvenega nadomestila?

calculate
glossary
indexes
indexes