18.01.2017
LJ
-0° / -5°

Uber ni več kralj poceni voženj

Na Kitajskem je vse večje. Uber je potreboval pet let, da se je lahko pohvalil z milijardo opravljenih prevozov. Njegov kitajski tekmec je rezultat in še več dosegel v enem samem letu.

Pred nekaj tedni je ameriški Uber ponosno oznanil, da je od začetka delovanja leta 2009 opravil milijardo prevozov. Rezultat se danes zdi porazen, saj je njegov kitajski konkurent Didi Kuaidi samo lani opravil 1,43 milijarde voženj.

Uber
Konkurenca na poceni prevozih je velika. (Foto: AP)

Podpirata ga spletna giganta Alibaba in Tencent, nastal pa je z združitvijo dveh vodilnih aplikacij za posredovanje taksi prevozov na Kitajskem, Didi Dache in Kuaidi Dache, februarja lani. Septembra lani so njegovo vrednost ocenili na 15 milijard evrov, medtem ko naj bi bil Uber vreden 57,4 milijarde evrov.

Didi ima 250 milijonov uporabnikov v 360 kitajskih mestih in naj bi pokrival 99 odstotkov taksi prevozov na Kitajskem. Njegovo zadnje poročilo je resno opozorilo Uberju, ki je lani poleti napovedal za milijardo dolarjev investicij v državi, kjer po besedah njihovega predsednika uprave Travisa Kalanicka opravijo 30 odstotkov vseh svojih voženj.

Decembra so tudi sporočili namero o povezovanju Didija z Uberjevimi konkurenti Lyftom, Olom in GrabTaxijem, da bi obdržali prevlado na azijskem trgu. Njegov ustanovitelj Čeng Vej je pred nedavnim napovedal nadaljnjo rast in širitev na nova področja, kot so iskanje prevozov, pa tudi samovozeči avtomobili.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Ste tudi vi prepričani, da je petek 13. slab dan za posel, delo in nakupe?

calculate
glossary
indexes
indexes