18.01.2017
LJ
-0° / -5°

V Evropi ne bodo odkupovali spornih vozil

Volkswagen je zavrnil pozive nemških potrošniških združenj k odkupu spornih avtomobilov, vpletenih v škandal z goljufanjem na okoljskih testih. V Nemčiji za takšne odkupe ni nobene pravne podlage, so sporočili.

Volkswagen
Prodaja volkswagnov je lani upadla za pet odstotkov. Prodaja celotne skupine, ki ima pod svojim okriljem tudi znamke, kot so Audi, Porsche in Škoda, se je znižala za dva odstotka. (Foto: AP)
Ameriško pravosodno ministrstvo je v imenu ameriške Agencije za zaščito okolja (EPA) na zveznem sodišču v Detroitu vložilo civilno tožbo proti Volkswagnu zaradi afere. Tožba je najverjetneje le prva od številnih, ki bodo sledile.

Nemški časnik Süddeutsche Zeitung je minuli teden poročal, da namerava Volkswagen v ZDA odkupiti okoli 115.000 vozil z dizelskim motorjem, opremljenih s sporno programsko opremo za prirejanje rezultatov okoljskih testov. Po mnenju vodje nemškega zveznega združenja potrošnikov (VZBV) Klausa Müllerja bi bil odkup "pragmatična in hitra rešitev" tudi za lastnike vozil v Nemčiji.

A pri nemškem avtomobilskem velikanu Volkswagen pravijo, da odkupi niso potrebni, saj je že dogovorjeno, na kakšen način bodo odpravili napako. V Evropi nameravajo vpoklicati okoli 8,5 milijona prizadetih vozil, ki jih lahko popravijo. Pravila glede ohranjanja čistega zraka v ZDA pa so precej strožja, zato taka rešitev čez lužo ne pride v poštev, so pojasnili.

Skupno je v ZDA okoli 580.000 prizadetih Volkswagnovih avtomobilov, koncern pa naj bi jih odkupil približno petino. Lastniki bodo najverjetneje lahko izbirali med denarjem ali nakupom novega avtomobila po zelo ugodni ceni.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Ste tudi vi prepričani, da je petek 13. slab dan za posel, delo in nakupe?

calculate
glossary
indexes
indexes