16.01.2017
LJ
-0° / -6°

VIDEO in FOTO: Ljubljana med top destinacijami

Priznana svetovna časopisa sta Ljubljano postavila ob bok Reykjaviku, Mexico Cityju, Seulu, Wroclawu, Nashvillu, Amsterdamu, Hullu, Vancouvru in Agri.

Fotogalerija (11)

 • Ljubljana - 1
 • Ljubljana - 2
 • Ljubljana - 3
 • Ljubljana - 5
 • Ljubljana - 9
 • Ljubljana - 8
 • Ljubljana - 7
 • Ljubljana - 6
 • Ljubljana - 4
 • Ljubljana
 • Ljubljana

Svetovno znana časopisa Rough Guide in The Guardian sta na svoja seznama destinacij v letu 2016 uvrstila Ljubljano. Med drugim se strinjata, da zaradi številnih zelenih površin, območij za pešce in drugih okoljskih ukrepov, ki so mesto naredili privlačnejše za meščane in goste, upravičeno nosi naziv Zelena prestolnica Evrope 2016.

Svetovno znana založniška hiša popotniških vodičev Rough Guide je na spletni strani objavila seznam najbolj zaželenih destinacij za leto 2016. Med top 10 mesti so uvrstili tudi Ljubljano in jo postavili ob bok Reykjaviku, Mexico Cityju, Seulu, Wroclawu, Nashvillu, Amsterdamu, Hullu, Vancouvru in Agri. Poleg številnih zelenih površin so izpostavili možnosti raziskovanja mesta s kolesom, supanje po Ljubljanici in odlično lego nedaleč od gora, obale in vinogradov. Prav tako so pohvalili kakovostno kulinarično ponudbo po zmernih cenah.

Tudi časopisna hiša The Guardian, eden izmed vodilnih medijev za promocijo trajnostne ponudbe, je z novim letom sestavila svoj seznam nasvetov za načrtovanje počitnic. V svojem opisu poleg vidnih zelenih sprememb v mestnem jedru izpostavijo še Ljubljanski grad, Tivoli, Knjižnico pod krošnjami, nabrežja Ljubljanice in možnost supanja. Prestolnici dajejo pečat Plečnikova arhitektura ter odlična kulinarika in vinska ponudba v nabrežnih lokalih, kar v mestu budi sproščen utrip, so še zapisali.

Ljubljana je z novim letom prevzela naziv Zelene prestolnice Evrope, ki ga Evropska komisija vsako leto podeli mestu z visokimi okoljskimi standardi. Zelena prestolnica Evrope je pobuda Evropske komisije, ki z nazivom vsako leto nagradi mesto z visokimi okoljskimi standardi in z zavezo k ambicioznim ciljem za nadaljnje okoljske izboljšave in trajnostni razvoj. Kot izhaja iz obrazložitve Evropske komisije, si je Ljubljana naziv prislužila s trajnostnim napredkom, ki ga je mesto doseglo v zadnjem desetletju. Ljubljana se iz mesta, v katerem so prevladovali avtomobili, spreminja v mesto, kjer imajo prednost sredstva javnega prevoza, pešci in kolesarji, piše v obrazložitvi.

Ljubljanska občina bo naziv proslavila s številnimi akcijami in dogodki, vsak mesec pa bo v ospredje postavila eno okoljsko temo; januarja bo pametno ravnanje z odpadki. Vzpostavila je tudi novo spletno stran www.zelenaljubljana.si, s katero želi spodbuditi čim več ljudi k soustvarjanju zelene družbe. Kot so poudarili na občini, se zavedajo pomena odgovornega in okolju prijaznega delovanja, zato so izpostavili rubriko Bodi zeleno aktiven, v kateri lahko vsak z majhnimi spremembami prispeva k izboljšanju kakovosti življenja v Ljubljani.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 2
 
BŠK 07.01.2016 11:10:24
Ha,ha,ha! Zoki sanja o Top Of The City, a ne ve da smo med največjimi krntijami na Balkanu
Volgangeg 05.01.2016 14:30:39
ljubljana je kr neki vsako nedeljo ko grem na avtosejem v ljubljano je vedno mrzlo in so sami cigani pol pa ko koncam z avtosejmom pa grem po mestu pa vidim same drolje in drogerase
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Ste tudi vi prepričani, da je petek 13. slab dan za posel, delo in nakupe?

calculate
glossary
indexes
indexes