16.01.2017
LJ
-0° / -6°

Bodo vinjete tudi na Hrvaškem?

Nov hrvaški prometni minister je napovedal možnost uvedbe vinjet. Obljubil je, da bo tovrstna cestnina cenejša za hrvaške državljane, in dodal, da bodo cestninili še nekatere dele avtocest, ki jih do sedaj niso.

Cestninska postaja
Na Hrvaškem bodo morda tudi vinjete. (Foto: Thinkstock)

Novi hrvaški minister za morje, promet in infrastrukturo Oleg Butković je potrdil, da je privrženec uvedbe vinjet na hrvaških avtocestah. Po njegovi oceni bodo bolj ugodne za hrvaške državljane od trenutnega cestninskega sistema. Napovedal je, da bodo prihodnji teden opravili prve analize takšnega koraka.

Za Novo TV je poudaril, da mora Hrvaška povečati promet na avtocestah in uveljaviti cestnine tudi za nekatere nove avtocestne odseke, da bi povečala finančni izplen in olajšala reševanje nakopičenih finančnih težav.

Njegova prednostna naloga je rešiti problematiko zadolženosti hrvaških upravljavcev cest, katerih skupni dolg je 5,5 milijard evrov. Kot prvi predpogoj za reprogramiranje dolgov je izpostavil prestrukturiranje cestnih podjetij, potem pa tudi uvajanje načina zaračunavanje cestnin z vinjetami ali prek elektronskega cestninjenja v prostem prometnem toku.

Prejšnja hrvaška vlada je pod pritiskom javnosti obupala nad namero, da bi več kot 1000 kilometrov hrvaških avtocest oddala v koncesijo. Monetizaciji ni bila naklonjena niti HDZ, ki je bila takrat v opoziciji.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Ste tudi vi prepričani, da je petek 13. slab dan za posel, delo in nakupe?

calculate
glossary
indexes
indexes