22.01.2017
LJ
/ -9°

Yahoo naj bi skrivoma preverjal e-pošto uporabnikov za FBI

Yahoo je lani skrivoma naredil program, s katerim so preverjali spletno pošto vseh uporabnikov za ameriške obveščevalne službe, poroča Reuters, ki se sklicuje na pričevanja nekdanjih zaposlenih.

Ameriški spletni velikan Yahoo je na podlagi tajne direktive ameriške vlade preverjal na stotine spletnih pošiljk svojih uporabnikov za Nacionalno varnostno službo in FBI, sta za britansko tiskovno agencijo Reuters povedala dva nekdanja zaposlena in še tretji vpleteni. Nihče od njih ni želel biti imenovan.

Marissa Mayer
Glavna izvršna direktorica Yahooja Marissa Mayer (Foto: AP)

Po pojasnilih strokovnjakov za nadzor gre za prvi primer, ko je ameriško podjetje pristalo na tovrstno početje. Preverjali naj bi vso dohodno pošto, čeprav ni znano, kakšne informacije so iskali. Jasno je le, da je Yahoo med pošto in tudi med priponkami iskal samo določeno zaporedje črk, številk in drugih znakov. Prav tako ni znano, kakšne podatke so predali obveščevalnim službam, če sploh, in ali so se agenti z isto prošnjo obrnili tudi na druge ponudnike spletne pošte.

Po trditvah neimenovanih virov je odločitev glavne izvršne direktorice Yahooja Marisse Mayer za zbiranje podatkov povzročila zamenjave v vrhu podjetja in končno junija lani odhod šefa oddelka za varnost. Iz Yahooja so v odzivu na navedbe o preverjanju spletne pošte na kratko odgovorili: "Yahoo je podjetje, ki spoštuje zakone in deluje v skladu z ameriško zakonodajo." Dodatnih pojasnil niso želeli dajati. Pri Nacionalni varnostni agenciji niso želeli podati komentarja.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 3
lordslayer 06.10.2016 07:54:46
nič novega, nič presenetljivega
Samos75 05.10.2016 23:33:41
To je samo vrh velike gore, ... Morda pa zgodba iz knjige Digitalna trdnjava le ni povsem izmišljena, morda je v njej več resnice kot se zdi.
 
štrekeljc 05.10.2016 16:48:51
Pravzaprav delajo to za NSA in ne za FBI. In ne samo oni, ampak vsi ponudniki, ki so doma v "demokratičnih" ZDA. Google je vodilni na tem področju, ker pokriva tudi pametne telefone, oziroma telefone za neumne.
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Ali podpirate predlog o uvedbi obveznega zdravstvenega nadomestila?

calculate
glossary
indexes
indexes