18.01.2017
LJ
/ -3°

Preverite, ali imate to na računu za vinjeto!

Bralka je na Dars poslala prošnjo za povračilo stroškov na nakup nadomestne vinjete. Priložila je vse zahtevano: račun o menjavi vetrobranskega stekla, račun za novo vinjeto in njen odrezek. Čez nekaj dni je dobila zahtevo za dopolnitev vloge.

Voznik, ki je zamenjal vetrobransko steklo ali vozilo oziroma je dal vozilo v razgradnjo, lahko od Darsa zahteva nadomestno vinjeto ali povračilo vrednosti nakupa zanjo. Vlogo je treba vložiti v 30 dneh od izpolnitve pogojev za uveljavljanje upravičenj.

Za pridobitev nadomestne vinjete je treba izpolniti vlogo, ki je na Darsovi spletni strani, in priložiti:

Račun za vinjeto
Na računu mora biti navedena serijska številka vinjete. (Foto: Š.Z.)

- Odstranjeno vinjeto. Če na odstranjeni vinjeti ni razvidna cela serijska številka, je treba priložiti tudi pripadajoči kupon. Pri odstranjeni polletni, mesečni ali tedenski vinjeti mora biti razviden rok njene veljavnosti, v nasprotnem primeru je treba priložiti še račun o njenem nakupu.
- V primeru zamenjave vetrobranskega stekla / dela motornega kolesa, na katerega je bila nameščena vinjeta - kopijo računa za zamenjavo vetrobranskega stekla / dela motornega kolesa, ki ga je izdala delavnica, v kateri je bilo popravilo opravljeno. S priloženega računa mora biti razvidno, kdo je cestninski zavezanec in na katerem vozilu je bila storitev opravljena. 
- V primeru zamenjave vozila, vetrobranskega stekla ali dela motornega kolesa v garancijski dobi - kopijo dokumenta, ki dokazuje zamenjavo.

Ob nakupu nadomestne vinjete lahko voznik zahteva povračilo stroškov. Vlogi je treba predložiti priloge kot za nadomestno vinjeto ter kupon in račun za novo vinjeto. Bralka je predložila vse, a je vseeno dobila zahtevo za dopolnitev vloge. Poslala je namreč račun, na katerem ni bilo navedene serijske številke vinjete, kar pa je zahteva Darsa. Vinjeto je kupila na enem od slovenskih bencinskih servisih in ni bila pozorna, kaj je na računu.

"Sploh nisem vedela, da mora biti na računu tudi serijska številka vinjete. Pa tudi, ali je moja krivda, če mi ne izdajo pravilnega računa?" se sprašuje. Darsu je morala naknadno poslati fotografijo avtomobila z nameščeno novo vinjeto in obljubili so, da ji bodo v roku nakazali denar.

Prodajalci imajo jasna navodila

Dars vsako leto izda navodila za prodajalce, v katerih je navedeno, da mora biti na računu nujno serijska številka vinjete; zahteva je navedena tudi v pogodbi med Darsom in prodajalcem. Na Darsu pojasnjujejo, da bi ob morebitnem prejemu računa brez serijske številke zahtevali odpravo napačne prakse. 

Po njihovi razlagi je navedba serijske številke potrebna za izognitev zlorabam pri oddaji zahtevkov za pridobitev nadomestne vinjete. Serijska številka namreč omogoča sledljivost in boljšo evidenco.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 12
Mr. 23.03.2016 12:38:15
Kako naj človek kaj lepega napiše ob teh pokvarjencev... še čudno, da si ne izmislijo da bodo vrnili denar samo če vinjeto nepoškodovano v celoti brez praskice odstranite iz vetrobranskega stekla.... a sami nekontrolirano in za lastno pre--sera--vanje zapravljajo naš denar!!!
 
slovenc59 19.03.2016 07:46:31
Prej so vrnili pol slovenskih gozdov, kot bi ti Dars eno vinjeto vrnu. Navsezadnje pa kaj mene briga za številko, če je recimo prodajalec zafrknil !! Imaš račun in to je to ! Kot bi se šlo za 100 tisoč vrnit, ne pa za eno usr vinjeto !!
 
kajpavzdevek 18.03.2016 22:06:38
Ma dajte no ! Katero tel*e si je izmislil serijsko št.vinjete ? Ime in priimek ??Če je več ne rabim mi vrnite denar in ne sprašujte več ! Račun je dovolj po vseh logikah. A zopet kak naš izšolan pifler postavljen na tako pozicijo da odloča zakone in ki misli da drži boga za jajce in da je duhovit !
 
rovte 18.03.2016 21:35:11
Mene samo moti , da ni prenosljiva tako kot v Avstriji, to je čista pljačka, če imam dva avta za kja bi moral imeti dve vinjeti. To je prav načrtno narejeno za ropanje raje! Pa kaj koga briga, glavno , da ima Maramo nadomestilo za prpravljenost!!
kurcvasgleda01 19.03.2016 06:16:10
od kdaj pa je avstrijska prenosljiva??? dol padeš kak so eni glupi
realno1 19.03.2016 06:59:07
Je, je pa švicarska tudi samo moraš jo močno z labellom namazat... ; )
Hugo Grotius 21.03.2016 14:04:45
@rovte Meni je najboljša nemška vinjeta!
ata janez 18.03.2016 10:11:14
Nasploh so tele vinjete eno veliko sranje.Pri registraciji vozila plačamo uporabo cest in to bi moralo biti vse.Seveda,ta denar bi moral biti porabljen izključno samo za ceste.
srpkladvo 18.03.2016 17:17:25
plačujte dalje, sej ste hlapci, js bi dvignu vam vunjeto na 300€, itak slovnski hlapci plačajo use
Kondor2 20.03.2016 17:36:02
ata janez,a ne veš ,da imamo opravka z eno največjo bando na zemeljski obli
 
Djangoman 18.03.2016 09:01:51
spet ena fora, ko država kot monopolist postavi pravila, in potem izvedbo prepusti nam kot uporabnikom vinjet... po toliko letih uporabe vinjet, se enostvno nebi smelo zgoditi da stranka dobi račun brez serijske številke.
Kondor2 20.03.2016 17:37:27
kupiš 10 vinjet imaš eno zastonj
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Ali pri iskanju zaposlitve uporabljate družbena omrežja?

calculate
glossary
indexes
indexes