22.01.2017
LJ
/ -9°

Znova občutna podražitev goriva

95-oktanski bencin bo dražji za 3,1, dizel za 2,4 centa. Cene goriv so sicer bolj kot od marž odvisne od cene nafte na svetovnih trgih in višine trošarine.

Ceni reguliranih pogonskih goriv, dizelskega goriva in neosvinčenega 95-oktanskega bencina, se bosta opolnoči zvišali. Za liter dizla je treba tako po novem odšteti 1,202 evra oziroma 2,4 centa več kot doslej, medtem ko se je liter 95-oktanskega bencina podražil za 3,1 centa na 1,302 evra.

Cene pogonskih goriv so se zaradi spremembe prispevka za energetsko učinkovitost malenkost zvišale že 1. januarja, in sicer liter 95-oktanskega bencina za 0,1 cent, dizla pa za 0,2 centa. V primerjavi z lanskim letom se je omenjeni prispevek, ki ga dobavitelji energije oziroma goriv nakazujejo Eko skladu, za 95-oktanski bencin zvišal z 0,700 na 0,736 centa, za dizelsko gorivo pa z 0,600 na 0,800 centa na liter. Vlada tokrat v trošarine ni posegala.

V skladu z uredbo, ki jo je vlada sprejela novembra, lahko naftni trgovci cene 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah določajo sami. Drugod po državi cene teh goriv še vedno ostajajo regulirane. Določajo se v skladu z vladno uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov na vsakih 14 dni, po metodologiji, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja dolar-evro. Ceni 100-oktanskega bencina in kurilnega olja trgovci sami določajo od aprila.

Gorivo
Država je roko nad oblikovanjem cen naftnih derivatov držala od aprila 2000, torej več kot 15 let. (Foto: Thinkstock)

Vlada bo nadaljevala z liberalizacijo. "Časovnice za deregulacijo cen ni, bo pa vlada z liberalizacijo cen naftnih derivatov nadaljevala tudi v letu 2017," so povedali na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo. Dodali so, da se "vlada zavzema za konkurenčno gospodarstvo in svobodno delovanje podjetij na trgu. Trenutno stanje na trgu liberaliziranih cen iz aprila in novembra kaže, da liberalizacija ni prinesla bistvenega dviga cen."

Poudarili, da so zaradi majhnega vpliva višine marže v strukturi cene naftnih derivatov končne drobnoprodajne cene goriv v veliko večji meri odvisne od ostalih spremenljivk v ceni, predvsem od cene nafte na svetovnih trgih in višine trošarine, saj predstavlja okoli 40 odstotkov v strukturi cene za končne potrošnike. Marže distributerjev za regulirani gorivi, torej za 95-oktanski bencin in dizelsko gorivo po državi, razen ob avtocestah in hitrih cestah, so ostale nespremenjene - tako najvišja višina marže za 95-oktanski bencin znaša 0,08701 evra, za dizel pa 0,08158 evra za liter.

100-oktanski bencin je ob začetku lanskega leta stal 1,238 evra, ob sprostitvi cene aprila 1,230 evra, konec decembra pa je bilo na primer na bencinskem servisu OMV na Celovški cesti v Ljubljani za liter plačati 1,350 evra. To na letni ravni predstavlja 9,05-odstotno rast cene.

Gospodarsko ministrstvo je po sprostitvi cen goriv na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah napovedalo, da bo zaradi boljše informiranosti potrošnikov do sredine 2017 vzpostavilo spletni portal, na katerem bodo dostopni podatki o cenah vseh goriv na vseh bencinskih servisih v Sloveniji. "Mobilna spletna aplikacija za potrošnike za on-line spremljanje cen naftnih derivatov po posameznih prodajnih mestih bo predvidoma začela delovati sredi 2017," so pojasnili konec decembra na ministrstvu. Že večkrat so tudi poudarili, da zakon o kontroli cen omogoča vladi, da vnovič sprejme ukrep kontrole cen, če se bo izkazalo, da je deregulacija povzročila večje povišanje marž.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje

 

Anketa

Ali podpirate predlog o uvedbi obveznega zdravstvenega nadomestila?

calculate
glossary
indexes
indexes