KRIPTOVALUTE

Pametne pogodbe, ki bodo odžrle velik del posla pravnikom

Natisni2
Če smo bili še pol leta nazaj med najbolj naprednimi nacijami pri regulaciji blockchaina, nas sedaj druge države prehitevajo.

Slovenija je bila še pred nekaj meseci med najbolj naprednimi državami pri regulaciji tehnologije veriženja podatkovnih blokov (blockchain), v zadnjem obdobju pa vse bolj drsi v ozadje. Prehitevajo nas države, kot so Malta, Gibraltar in Francija, pri nas pa zadeve vse bolj ostajajo v domeni samoregulacije industrije, je opozoril Peter Merc.

"Slovenci smo ena od tehnološko bolj naprednih nacij, vsaj kar se tiče blockchaina," je dejal član ekipe podjetja Blocksquare in direktor podjetja Lemur Legal Merc. Tako smo na primer Slovenci drugi na svetu po pogostosti iskanja kratice ICO(prva ponudba žetonov) na spletu po podatkih Google Analytics - prvi je Singapur, sledijo nam Slovaki in Čehi.

En razlog za to je gotovo majhna skupnost, v kateri se znanje in informacije hitro širijo, je prepričan Merc. "V Sloveniji se je razvilo zelo učinkovito, zelo povezano podporno okolje, ki je sposobno konkurirati globalnim projektom," je poudaril. Slovenski projekti tako niso več omejeni na Slovenijo in širšo regijo, ampak so prebojni v globalnem smislu.

Kaj vse lahko uredite z blockchainom?

Največja dodana vrednost blockchain tehnologije so po prepričanju Merca pametne pogodbe, "ki bodo odžrle velik del posla pravnikom", in tokenizacija premoženja (izdaja digitalnih žetonov). V Estoniji na primer že delajo pametne oporoke, z blokchainom pa ne nameravajo, kot so to napovedali Švedi, podpreti le zemljiške knjige, ampak vse registre javnega premoženja, podjetij, avtomobilov in podobno.

"Smo sredi procesa digitalne transformacije, ki je zelo hiter. Hitro lahko tudi Slovenci izpademo iz vlaka ali pa smo del te igre," je opozoril Merc.

In prav tukaj v zadnjem obdobju popuščamo, je opozoril govornik. Na pobudo ministrstva za javno upravo je bil namreč ustanovljen Blockchain Think Tank Slovenija, ki naj bi povezoval znanje v zasebnem sektorju in skrbel za komunikacije z vlado in regulatorji. "Pripravili smo nekaj predlogov zakonskih sprememb, dejansko povezali znanje, se pogovarjali z regulatorji in vlado, a rezultatov ni bilo," je opozoril Merc, ki je think tank do nedavnega vodil.

Druge države nas prehitevajo.
Druge države nas prehitevajo.FOTO: iStock

Pred šestimi meseci smo bili še vodilni, sedaj pa ...

Če smo bili še pol leta nazaj med najbolj naprednimi nacijami pri regulaciji blockchaina, nas sedaj druge države prehitevajo. Malta je ta teden izdala smernice na področju blockchaina, k sebi je pritegnila tudi največjo kripto borzo Binance, ki se je k njej preselila iz Hongkonga. "Prehitel nas je Gibraltar, prehiteva nas Francija," je dodal Merc.

Pri novih tehnologijah se vedno išče pravo razmerje med regulacijo in samoregulacijo industrije. Merc je izrazil bojazen, da smo pri nas priložnost za ureditev področja zamudili in da bo v prihodnje več prepuščeno samoregulaciji.

KOMENTARJI (2)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTAR Pravila za objavo komentarjev
PREKLIČI
Mateja7070 18.04.2018, 16:09:34
Bi bil kdo tako prijazen da mi priporoci kripto menjalnico ki je varna in dokaj lahka za uporabljati? hvala
hahajeje 12.04.2018, 10:11:30
blockchain je zagotovo tehnologija prihodnosti, steber te tehnologije pa so žetoni ali kovanci z katerimi se plačuje transakcije, pametne pogodbe oz. rudarje. Brez crypto valut in tokensov ni blockchaina, tako, da kdor bo vstopil v to letos ali v naslednjem letu, bo čez 10 let njegov vložek vsaj x200, seveda pa je potrebno vložiti v dobre projekte, katere je potrebno skrbno peučiti. Danes crypto uporablja 1,3% populacije, čez 10 let bo blockchain in crypto uporabljalo vsaj 50% populacije. Slovenija pa bo verjetno pri vsem tem dobila le drobtinice, ker takrat, ko je na vidiku kaj dobrega, naši politiki zmrznejo ali pa še bolj otežijo vse skupaj.