KRIPTOVALUTE

To je o kriptovalutah povedal statistični urad

Natisni2
Klasifikacija dejavnosti na področju kriptovalut.

Lansko leto je v Sloveniji izbruhnila prava kriptomanija. Zato so se uradne institucije začele odzivati na vprašanja in dejavnosti ljudi. Dejavnosti na področju kriptovalutse razvrščajo po Standardni klasifikaciji dejavnosti 2008 (SKD 2008). Ker je za to klasifikacijo pristojen statistični urad (Surs), so v zvezi s tem pripravili nekaj pojasnil.

Rudarjenjes kriptovalutami kot dejavnost spada med računalniške storitve obdelave podatkov. In to tako preverjanje in potrjevanje transakcij, ki so se opravile s kriptožetoni, kot tudi reševanje kriptografskih algoritmov. Tovrstno rudarjenje se po Standardni klasifikaciji dejavnosti 2008 uvršča v dejavnost 63.110 Obdelava podatkov in s tem povezane dejavnosti, po Klasifikaciji proizvodov po dejavnosti (CPA) pa v kategorijo 63.11.11 Obdelava podatkov: omogočanje uporabe naprav ali mrež za obdelavo podatkov.

Virtualne valute niso taka plačilna sredstva, kot jih pokrivata oddelka 64 Dejavnosti finančnih storitev, razen zavarovalništva in dejavnosti pokojninskih skladov ali 66 Pomožne dejavnosti za finančne in zavarovalniške storitve iz področja K Finančne in zavarovalniške dejavnosti iz evropske klasifikacije gospodarskih dejavnosti NACE in posledično nacionalne Standardne klasifikacije dejavnosti (SKD), in zato dejavnosti trgovanje s kriptovalutami ne uvrščamo v to področje, ampak (trenutno) med dejavnosti iz področja N Druge raznovrstne poslovne dejavnosti po SKD: 82.990 Drugje nerazvrščene spremljajoče dejavnosti za poslovanje; po CPA: 82.99.19 Druge pomožne poslovne storitve, d. n.

Enako se razvrščajo tudi provizije oz. plačila za storitev menjave običajnih valut v virtualne, storitve, povezane s posredovanjem menjalnih platform, storitve elektronskih denarnic, storitve kriptografskih tokenov (žetonov) ter svetovanje v zvezi s prodajo ali nakupom kriptovalut, pravijo na Sursu.

Bitcoin
BitcoinFOTO: iStock

Za pomoč pri razvrščanju oziroma določanju ustrezne šifre dejavnosti za opravljanje določene storitve ali proizvodnje določenega proizvoda po klasifikaciji SKD lahko uporabite E-iskalnik SKD 2008. 

KOMENTARJI (2)
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.
PRIJAVI KOMENTAR Pravila za objavo komentarjev
PREKLIČI
gongash 05.04.2018, 9:33:49
v bistvu nimajo pojma, samo neko uradniško nakladanje. njihovi teksti in pomen pa kot bi bral hieroglife, pač uradniki.
medo90 05.04.2018, 9:44:22
hahahahah itak ********. Imajo pojma o svojih depozitih na bankah in seveda o datumih svojih plač, regresov, sejnin,...... to pa obvladajo.