16.01.2017
LJ
-0° / -6°

Bo to hit letošnje zime?

V marsikateri družini s strahom pričakujejo letošnjo zimo. Cene energentov so na rekordno visoki ravni in kot kaže, se bodo še višale, zato marsikdo že išče alternativne, cenejše oblike ogrevanja.

Poleg priklopa na javno toplovodno omrežje se v Sloveniji najbolj prakticira ogrevanje s kurilnim oljem, zemeljskim plinom, premogom ali biomaso. V zadnjih letih, ko številni iščejo cenejše in okolju prijazne načine, se vedno bolj pogosto, predvsem v individualnih gradnjah, pojavljajo toplotne črpalke. Številne družine iščejo tudi sisteme, ki bi njihovo obstoječe ogrevanje naredili bolj učinkovite in varčne.

paneli - 1
Zaradi svoje oblike so IR-paneli lahko tudi dekorativni element.

Dogrevanje, pri katerem za segrevanje prostora na bivalno temperaturo uporabimo en sistem, za njeno vzdrževanje pa drugega, je zagotovo ena od rešitev. Na tem področju je v zadnjih nekaj letih vedno bolj priljubljeno IR (infrardeče)-ogrevanje. IR-valovi so del naravnega spektra sončne svetlobe, brez koži škodljivega UV-sevanja. So oblika svetlobne energije sonca, zaradi dolžine teh valov pa jih človeško oko ne zazna. Paneli, preko katerih poteka ogrevanje, oddajajo IR-valove, dolžine 10.000 nano metrov, ki so vrsta biogenetske energije. Dolgi valovi IR prodirajo, se lomijo, sevajo in se odbijajo. V tem je tudi razlika med konvencionalnimi metodami ogrevanja in IR-ogrevanjem.

paneli - 3
Izredno učinkoviti so, če jih montiramo na strop.

Tovrstna rešitev je zanimiva iz različnih vidikov. V primerjavi s klasičnimi oblikami gretja, kjer bodisi preko radiatorjev bodisi preko talnega ali stenskega gretja segrevamo zrak, z IR-ogrevanjem segrevamo predmete v prostoru. Predmeti absorbirajo energijo infrardečih valov in jo oddajajo v obliki toplote. Torej ne segreva zraka kot običajni ogrevalni sistemi, temveč ogreva stvari v svoji neposredni bližini: tla, stene, predmete, živa bitja, ti pa potem na naraven in zdrav način oddajajo toploto v okolico. Tako proizvedena toplota je za človeka ugodna in prijetna.

Am tel - 5
Izredno natančni brezžični termostati poskrbijo, da ne pride do pregrevanja prostora. (Foto: Aljoša Kravanja)

Kot nam je povedala Jasna Slemenšek iz podjetja AM-TEL, ki zastopa podjetja Sunnyheat, Sunjoy in Radialight, panele namestimo bodisi na stene bodisi na strop. Upravljamo jih s pomočjo izredno natančnega termostata, ki preprečuje pregrevanje prostora in vklaplja panele le takrat, ko je potrebno, zaradi česar je poraba električne energije minimalna.

Am tel - 6
Saša in Jasna sta mladi podjetnici, ki sta se prodaje IR-panelov lotili zaradi lastnih dobrih izkušenj. (Foto: Aljoša Kravanja)

Saša Ambrožič iz podjetja AM-TEL, v katerem svoje prostore že dalj časa ogrevajo na tak način, nam je razložila, da pri tem ne prihaja do kroženja zraka, kar je izredno pomembno za ljudi, ki so občutljivi na prah, hkrati pa se zrak ne suši. Občutek toplote, ki ga najlažje primerjamo z občutkom, ki ga imamo, ko nas greje sonce, pa ostane, tudi če odpremo okna in prostor prezračimo.

V podjetju so začeli tovrstno ogrevanje uporabljati iz dveh razlogov: varčevanja in vlage. Stroške ogrevanja jim je uspelo zmanjšati za približno 60 odstotkov, ob tem pa so se uspeli znebiti tudi vlažnih sten, ki so jih pestile vrsto let. Paneli so na voljo v različnih dimenzijah in barvah. Najmanjši naj bi zadoščal za ogrevanje manjših kvadratur do sedem kvadratnih metrov, z enim večjim pa lahko ogrejemo tudi do petindvajset kvadratnih metrov veliko sobo.

Am tel - 1
Pred montažo se naredi energentski izračun, na podlagi katerega se lahko predvidi, do kakšnih prihrankov bo prišlo. (Foto: Aljoša Kravanja)

Jasna Slemenšek iz podjetja AM-TEL je ob tem pojasnila, da je montaža sicer otročje lahka, a da se doseže maksimalni učinek, je bolje, da za odločitev o tem, kam bomo postavili panele, vprašamo strokovnjaka.

 

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Iskanje

 

Anketa

Ste tudi vi prepričani, da je petek 13. slab dan za posel, delo in nakupe?

calculate
glossary
indexes
indexes