18.01.2017
LJ
-0° / -5°

Misija (ne)mogoče: z 229,52 evra skozi mesec!

Si predstavljate, da imate za vse mesečne stroške samo 229,52 evra? Država namreč meni, da je to znesek, ki omogoča preživetje. 'Potem pa svizec zavije čokolado', 'Ja pa ja de' in 'Kaj si ti nor?', so običajni odzivi, ki jih sproži zgoraj omenjena vsota, v kombinaciji z besedo preživetje. Je znesek res premajhen za pokritje osnovnih človekovih potreb? Ker dvomim, da so tisti, ki so znesek določili, zadevo preverili na lastni koži, bomo na cekin.si to storili namesto njih.

Žiga Kariž
Z mesečnim proračunom v roki (Foto: Jure Vižintin)

Nedavno nazaj je mojo pozornost zbudil projekt Aleša Čerina, ki se je odločil, da se bo preživljal z enim evrom na dan oziroma da bo na dan za hrano zapravil le en evro. Z zanimanjem sem spremljal, kako je načrtoval svoje obroke. Čez nekaj dni se je na našem forumu pojavil zapis nesrečne mamice z diplomo iz matematike, ki je prosila za pomoč pri iskanju zaposlitve. Ob tem je navedla podatek, da dobi le 200 evrov porodniške, s katerimi naj bi preživela tako sebe kot otroka.

In zbudila se je radovednost. V času krize socialno podporo po podatkih dosegljivih na straneh ministrstva za delo, družino in socialne zadeve prejema prek 52.000 ljudi oziroma kar štirje odstotki Slovencev. Več kot 31.000 prejemnikov socialne pomoči je navedlo, da ob tem nima nobenega drugega dohodka.

Kako preživijo? Splošno mnenje je, da se ne da. Pa vendarle državna statistika pravi, da jih je toliko, da bi dvakrat napolnili novi štadion Stožice. Kako jim uspe?

Spremljaj preko Facebooka!

Kako preživeti z 229,52 evra na mesec?
Odločitev je padla. V denarnico 229,52 evra, kartice deponirati in način življenja čim bolj prilagoditi sredstvom, ki jih imam na voljo. Lastno stanovanje odpade, avto odpade, dopolnilno zdravstveno zavarovanje odpade, prehranjevanje v restavracijah odpade, širokopasovni internet odpade ...

Ali pač ne? Ali država in humanitarne institucije tudi najbolj revnim omogočijo „dostojno“ preživetje?

Misliti, da bo moj mesec dni dolg poskus prikazal vse težave, s katerimi se srečujejo ljudje odvisni od državne pomoči, je iluzija, vendar verjamem, da lahko na tak način najbolje preverim termin socialna država, s katerim danes dobesedno opletajo vsi od sindikatov, gospodarstvenikov do politikov.

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Pošlji komentar

Glasuj

Prenesi v

Zadnji komentarji

Bodite prvi in dodajte svoj komentar

Iskanje

calculate
glossary
indexes
indexes

Anketa

Ste tudi vi prepričani, da je petek 13. slab dan za posel, delo in nakupe?