28.05.2015
LJ
20° / 7°

Se bomo morali odpovedati tudi stanovanjem v katerih živimo?

Stanovanjski stroški so bili v letu 2011 težko finančno breme za 40 odstotkov gospodinjstev, osebnega avtomobila si ni moglo privoščiti pet odstotkov, računalnika pa šest odstotkov gospodinjstev. Nepričakovane izdatke v višini 600 evrov bi v letu 2011 iz lastnih sredstev lahko pokrila polovica gospodinjstev, navaja državni statistični urad.

Stanovanjske razmere se po podatkih Statističnega urada RS (Surs) poslabšujejo. V letu 2011 je po rezultatih njihove ankete 35 odstotkov gospodinjstev živelo v stanovanjih, v katerih so imeli težave s puščanjem strehe, z vlažnimi stenami ali s trhli okenskimi okviri. Več tovrstnih težav so imela gospodinjstva, ki so živela v najemniških stanovanjih. Primerno toplega stanovanja pa si ni moglo privoščiti šest odstotkov gospodinjstev.

Izselitev
Se bomo zaradi prevelikih stroškov selili?

Kot navajajo na Sursu, stanovanjski stroški gospodinjstvom predstavljajo vse večje breme. Veliko breme so predstavljali 40 odstotkom gospodinjstev, kar je tri odstotne točke več kot v letu 2010. Za desetino gospodinjstev stanovanjski stroški niso predstavljali bremena. Stanje je slabše pri gospodinjstvih v najemniških stanovanjih, upoštevati pa je treba, da je bilo najemnikov v Sloveniji razmeroma malo - približno devet odstotkov.

Vsaj enkrat v zadnjih dvanajstih mesecih pred izvedbo ankete je zaradi finančne stiske s plačilom stanovanjskih stroškov zamudilo 16 odstotkov gospodinjstev. S plačilom obroka hipotekarnega posojila za stanovanje je vsaj enkrat zamudilo 12 odstotkov gospodinjstev, ki so najela tako posojilo. Najemnikov stanovanj, ki so v zadnjih 12 mesecih pred izvajanjem ankete zamudili s plačilom najemnine, pa je bilo 28 odstotkov.

Nakupe na obroke ali druga nestanovanjska posojila je sicer v letu 2011 odplačevalo 33 odstotkov gospodinjstev; od teh je bila desetina tistih, ki je v zadnjih 12 mesecih pred izvajanjem ankete zaradi finančne stiske vsaj enkrat zamudila z odplačilom teh posojil.

zaskrbljena, družina
Slovencem skrbi povzročajo vedno višji stroški.

Z mesečnim dohodkom je brez težav preživelo 10 odstotkov, s težavo pa 32 odstotkov gospodinjstev. Število gospodinjstev, ki finančno s težavo preživijo mesec, se je leta 2011 glede na leto 2010 sicer dvignilo za eno odstotno točko, glede na leto 2007 pa za 10 odstotnih točk. V 35 odstotkih gospodinjstev si vsaj en član gospodinjstva ni mogel privoščiti enotedenskih letnih počitnic zunaj doma.

Gospodinjstev, ki si niso mogla privoščiti barvnega televizorja ali pralnega stroja, je bilo manj kot odstotek. Osebni računalnik je imelo 68 vseh gospodinjstev, šest odstotkov gospodinjstev si ga ni moglo privoščiti, 26 odstotkov gospodinjstev pa ga ni imelo iz drugih razlogov.

Osebni avtomobil je imelo 82 odstotkov gospodinjstev, pet odstotkov gospodinjstev si ga ni moglo privoščiti, 13 odstotkov gospodinjstev pa ga ni imelo iz drugih razlogov, so še zapisali na statističnem uradu.
 

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 6
beowulfsam 24.07.2012 13:15:05
Eh še malo, pa bo večina ljudi delala samo za stanovanje, avto in mobitel. Pol pa za hrano zmanjka.
 
vetrolov 17.07.2012 12:03:23
preverite račune za SPL in preverite število oseb, ki bivajo na vašem naslovu ! !
lahko da plačujete za veliko več oseb, tudi 12, čeprav sta na tem naslovu uradno prijavljena le dva !!!!!
 
darko32 17.07.2012 10:30:11
No to je slika prave bede v Sloveniji. Posamezni politiki živijo v oblakih in to zato, ker se ves čas napajajo iz proračuna.
Ti sploh nimajo stika z realnostjo.
Jimi1 17.07.2012 11:12:52
Tudi Marie Antoniette ga ni imela. Vemo kako je zaradi tega končala. Zgodovina je najboljša učiteljica, samo kaj, ko so jo mnogi "prešpricali"...
kuku555 23.07.2012 22:05:13
No ja zmerej bolj se strinjam z unim razmišljanjem, da je edina varianta da se zvlečeš iz bede rop če te pa dobijo pa mas se zmer streho nad glavo pa tri obroke dnevno, kar je dandanes že luksus
Več komentarjev

Iskanje

Anketa

Ali kupujete po spletnih oglasnikih?

calculate
glossary
indexes
indexes