23.05.2015
LJ
13° / 8°

Tega ne jemljite osebno!

Ko prodajate hišo ali stanovanje v kateri ste preživeli lep del svojega življenja se boste težko izognili nekaterim odločitvam, na katera bodo vplivala tudi čustva. To je lahko tudi razlog, da boste pri prodaji neučinkoviti.

Med najbolj pomembne odločitve v življenju zagtovo sodi nakup in tudi prodaja nepremičnine. V veliko primerih sta ta dva dogodka povezana oziroma celo pogojena en z drugim. Če za staro nepremičnino ne dobite dovolj denarja, si tudi nove ne morete privoščiti. Toda ko prodajate hišo ali stanovanje, v katerem ste preživeli lep del svojega življenja, lahko zaradi čustvene navezanosti naredite kar nekaj napak, zaradi katerih lahko ostanete brez lepega kupčka denarja, ali pa se vaša prodaja zavleče za nedoločen čas. Poglejmo si nekaj najbolj pogostih napak.

družina in hiša
Nakup nove nepremičnine je pogosto povezan s prodajo stare. (Foto: iStockphoto)

1. Napihnjena cena
Če sami mislite, da je pogled z vašega okna na najbližji grič, najlepši na svetu in je zaradi tega stanovanje vredno več kot vsa ostala v okolici, vam priporočamo, da ponovno razmislite. Tudi če ste v prenovo stanovanja vložili vso energijo in kreativnost, ki jo premorete ni nujno, da bo vaš osebni pečat všeč tudi kupcem. Glede na to, da se nahajmo v času nepremičninske krize, boste ob prodaji tudi morali pozabiti na to koliko ste sami plačali za stanovanje in pa na morebitne zaslužke, ki ste si jih obetali ob prodaji.

2. Pustite agentom, da zaslužijo svoj denar
Tisti, ki ste prodajo zaupali agentom, si od njih zagotovo želite, da bi dobro opravili svoje delo. A največkrat jim ga lahko otežite prav vi. Nič vam ne bo koristilo, če boste prisotni na vseh ogledih in mu gledali pod prste. Če se vam zdi, da bi sami delo opravili bolje, to tudi storite ali pa se ne vmešavajte.

3. Ne zavračajte zgodnjih ponudb
Dostikrat se prodajalci zaradi navdušenja, ko takoj po začetku prodaje dobijo nekaj dobrih ponudb, odločijo, da bodo počakali, da pride še boljša. Tako čakanje se lahko zavleče za nedoločen čas in ima popolnoma drugačen učinek od želenega. Kupci, ki bodo videli, da je vaša nepremičnina na trgu že dalj časa, bodo sklepali, da je ne morete prodati in vam bodo tako zagotovo ponudili manj. Krepko premislite o ceni, ki jo boste postavili. Če jo dosežete, nepremičnino prodajte in se ne ukvarjajte z razmišljanjem o tem, koliko več bi še lahko dobili.

4. Ne jemljite prodaje osebno
Med procesom prodaje vas mora voditi le ena stvar: iztržiti čimveč denarja. Naj vas ne moti, če vam kupec ni všeč. Naj vas ne ovirajo pripombe, ki bodo izrečene med ogledom, ali pri pogajanjih o ceni. V trenutku, ko ste se odločili, da boste nepremičnino prodali, se morate tudi čustveno ločiti in se sprijazniti s tem, da gre za vaše bivše domovanje.

FB članek - join us

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:

Glasuj

Prenesi v

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje

Anketa

Upoštevate datum, ki je zapisan na embalaži živil?

calculate
glossary
indexes
indexes